Zapatero va advertir el mediador que França preparava una operació contra ETA

L'alçament del secret del sumari revela les converses entre els terroristes i el govern socialista.

Zapatero va advertir el mediador que França preparava una operació contra ETA
Zapatero va advertir el mediador que França preparava una operació contra ETA
30 de maig 2019 - 22:41

Les actes de la banda terrorista ETA han tret a la llum que l'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va revelar al mediador amb la banda terrorista que el govern francés tenia previst donar un colp important a ETA després de la detenció de l'etarra Ramón Sagarzazu a les acaballes de maig de 2005.

Aquest mediador, segons la documentació confiscada a França, se citava amb el llavors cap de l'executiu. Segons el document, Zapatero va demanar que la relació entre la banda i ell es produïra només per aquesta via i "amb total discreció".

Així consta en les actes de la banda terrorista sobre les quals l'Audiència Nacional ha alçat el secret del sumari en la investigació de la negociació entre l'executiu socialista i ETA.

Les actes, que no identifiquen el mediador, avalen l'existència de la figura d'un facilitador, que preparava els contactes entre les parts: els representants dels terroristes, els del govern i el mediador. Aquesta figura, de nom clau LAU es refereix a més d'una persona.

Així mateix, arrepleguen el resultat de diverses reunions de LAU amb la banda ETA. El 16 de maig de 2005 informa a la banda que s'ha trobat un intermediari amb l'expresident del govern, que s'han citat quatre vegades amb Zapatero i que aquest havia acceptat el procediment i autoritzava el mediador com a única via de contacte.

Més avant, el juliol de 2005, el facilitador LAU trasllada que només quatre persones coneixen la representació d'ETA: el cap de l'executiu, l'enviat del govern espanyol, el mateix mediador i una persona més. És en aquesta reunió on LAU trasllada que França prepara un colp operatiu important contra la banda després de la detenció de Ramón Sagarzazu, 'Alain'.

Les actes també arrepleguen l'enuig del mediador després d'un atemptat d'ETA sense víctimes a l'aparcament de l'estadi de l'Atlètic de Madrid durant les negociacions secretes. Segons els documents sobre els quals s'ha alçat el secret Zapatero va traslladar a l'intermediari que a pesar de l'acció terrorista les conversacions continuarien.

També et pot interessar

stats