YouTube també parla valencià

'No hi havia a València...', guanyador del premi Acicom a millor canal social, analitza qüestions d'actualitat a través de la veu dels vianants i de la càmera de dos estudiants de Periodisme.

YouTube també parla valencià
YouTube també parla valencià

De la innocència i l'entusiasme de dos estudiants de Periodisme de la Universitat de València va nàixer fa al voltant d'un any i mig el canal de YouTube No hi havia a València..., una iniciativa desenvolupada íntegrament en valencià per Rosella Espinós i Pablo Plaza, que ja compta amb més de mil cinc-cents subscriptors. A més, ha guanyat el premi Acicom a millor canal social. Parlem amb una de les seues components, Rosella Espinós.

Quina és la principal idea que hi ha darrere de No hi havia a València...?

L'objectiu és tractar un tema diferent cada vegada, un poc incòmode. Eixim al carrer i sense pactar res amb ningú preguntem sobre la qüestió plantejada a les persones que passen pel carrer. 

I funciona?

Es tracta d'una acció que a moltes persones els agradaria fer, la possibilitat de preguntar a persones desconegudes sobre determinats temes. Nosaltres, en el context del canal, ho podem fer. Això a la gent li agrada molt.

Sobre quines qüestions soleu preguntar?

Al voltant del racisme, la llengua, la marihuana, la prostitució, el sexe o l'orgull LGTBI.

Com va començar el canal?

Vaig convéncer el meu company i amic Pablo Plaza una vesprada de dissabte per a eixir als carrers de València, sense pensar-ho massa, perquè ell volia fer un projecte escrit i pensar-ho tot molt bé, però li vaig dir: “Si no eixim ja no ho fem”. Aleshores vam eixir i vam fer el nostre primer vídeo.

I a hores d'ara, com ha evolucionat el projecte?

Fa un any i mig que funciona No hi havia a València... i comptem amb més de mil cinc-cents subscriptors i subscriptores.

Per què en valencià?

És una mena de reivindicació de la llengua, perquè ha estat silenciada en molts àmbits d'ús i vam considerar que si féiem un canal de YouTube nosaltres volíem reivindicar la nostra llengua d'alguna manera.

Quins consells donaries a alumnes que vulguen obrir el seu propi canal en YouTube?

Ara amb les noves tecnologies i les xarxes socials és molt important saber fer un producte nou i llançar-lo i difondre'l i fer-ho tu mateix, perquè no sols aprens moltíssim, perquè no saps on et portarà, però ja saps que aprenent estàs.

'No hi havia a València...' es pot trobar en YouTube i té comptes en Facebook i Twitter.

També et pot interessar

stats