Xúquer Viu reclama obrir el pantà de Tous pel descens del cabal del riu a nivells mínims

Quasi una trentena de municipis de la Ribera estan afectats per la sequera, que causa l'aparició d'espècies invasores com la ludwígia.

Quasi una trentena de municipis de la Ribera estan afectats per la sequera, que provoca l'aparició d'espècies invasores com la ludwígia.
Quasi una trentena de municipis de la Ribera estan afectats per la sequera, que provoca l'aparició d'espècies invasores com la ludwígia.

Tot i les pluges de la fi de l'estiu, el Xúquer, el riu més cabalós de la Comunitat Valenciana, s’ha vist reduït a quasi un fil d'aigua en algunes parts del recorregut les últimes setmanes. L'associació Xúquer Viu, a la qual donen suport 28 ajuntaments de la Ribera, ha denunciat la situació.

"El riu és la nostra vida, és el riu el que ha unit els pobles", ha expressat l'alcalde d'Alzira, Diego Gómez, que ha mostrat incomprensió davant la falta d'aigua tenint en compte "tot el que ha plogut en les parts altes de la conca i havent-hi aigua al pantà de Tous". Així mateix, Gómez s'ha lamentat que la imatge de la comarca de la Ribera i l'impacte econòmic, ecològic i turístic "queden perjudicats".

El cabal és tan exigu que els ecologistes fan una crida urgent per a solucionar un problema, que asseguren, posa en perill la biodiversitat. Per això, Xúquer Viu demana a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que autoritzen obrir el pantà de Tous perquè passe més aigua i augmente el nivell, ja que quasi una trentena de municipis de la Ribera estan afectats per aquesta sequera.

Per la seua banda, el portaveu de la plataforma, Paco Sanz, ha destacat les conseqüències mediambientals i l'aparició d'espècies invasores com la ludwígia, "una planta molt perjudicial que denota que hi ha estancament de les aigües". "Està comprovat que el Xúquer és un riu que no té aigua per a poder donar a altres conques", ha afegit, a més de sol·licitar la intervenció immediata de les institucions públiques "per a no permetre la mort d'aquest riu".

També et pot interessar

stats