Xiquets i xiquetes sahrauís arriben a les comarques valencianes per a passar unes vacances en pau

El projecte té la intenció d’allunyar-los de les dificultats dels campaments de refugiats de Tindouf.

Arribada dels xiquets i xiquetes, aquest matí a Alacant

Les famílies dels campaments de refugiats de Tindouf passen els mesos d’estiu a temperatures que poden superar els 50 graus. Algunes, afortunades, combaten la calor amb aparells d’aire condicionat, mentre que altres ni tan sols tenen connexió elèctrica a les haimes i construccions de tova on malviuen. Amb la intenció d’allunyar-los de les dificultats d’aquesta zona militaritzada d’Algèria, el programa Vacances en Pau ha traslladat més d’un centenar de xiquets i xiquetes a les comarques valencianes, on conviuran amb famílies d’acollida a més de realitzar proves mèdiques que no poden rebre en el seu país d’origen. 

“No podem oblidar que aquest programa reivindica el dret de la ciutadania sahrauí a tornar a la seua terra en pau”, ha manifestat a À Punt NTC Lourdes Crespo, de Talha Xirivella. També participen organitzacions de Paterna, València, Quart de Poblet i Paiporta, entre altres, que es financen amb les ajudes dels ajuntaments locals. “Enguany hi ha menys famílies per la incertesa del finançament i perquè la gent es cansa d’un conflicte que ja dura més de 40 anys”, ha manifestat, a més d’afegir que més de 100 xiquets i xiquetes no han trobat pare o mare d’acollida.

Moltes famílies visiten a l’hivern els campaments al Sàhara

“Aquesta nit no hem dormit pels nervis”, ha contat emocionada una mare poc abans que arribara l’autobús amb els menors, l’última etapa després de més de 12 hores de viatge. Lorena Mariscal acull per primera vegada una xiqueta, i ha explicat que la seua il·lusió és crear un vincle amb la família sahrauí i mantindre el contacte quan acabe l’estiu, amb la possibilitat de visitar els campaments en desembre. 

“Et donen molt més d’allò què tu els dones”, ha explicat una altra mare repetidora, que manté el seu xiquet dels 9 fins als 12 anys, edat màxima d’acollida. Moltes famílies decideixen créixer durant juliol i agost perquè els seus fills i filles coneguen altres realitats. En el cas de Ruth, la idea d’acollir la va tindre la seua filla, amb la qual Abde visitarà Conca i jugarà a les platges de Cullera.

També et pot interessar

stats