La xiqueta morta a una escoleta de Rocafort va rebre maniobres de reanimació inadequades

L'informe pericial sosté que la menuda de tretze mesos va morir a conseqüència d'una ennuegada per la ingesta de pollastre i que estava sense la supervisió de l'educadora

Escola infantil municipal de Rocafort
Escoleta municipal de Rocafort / Arxiu

Un informe pericial sosté que la mort de xiqueta de tretze mesos l'Escoleta municipal de Rocafort (Horta Nord) fou a conseqüència d'una ennuegada per la ingesta de pollastre i no per dos faves baby, tal com sostenia el centre. A més, apunta que el succés es va registrar, segons les testificals, sense la supervisió de l'educadora, que estava atenent un altre xiquet, i després de maniobres de reanimació inadequades practicades per treballadors del centre.

Així es desprén de l'informe, encarregat per la família de la xiqueta, que aquest dimarts es ratificarà en el jutjat d'instrucció número 4 de Montcada, òrgan que investiga la mort de la menor. La menuda va patir un quadre etiquetat d'ennuegada el 2 de novembre de 2020 mentre estava sent alimentada a l'escola infantil municipal de Rocafort.

Segons l'informe, una vegada advertit el problema, es van iniciar maniobres d'expulsió de cos estrany i de reanimació cardiopulmonar practicades pel personal del centre, que es van continuar amb l'actuació de la Policia Local, el pediatre d'Urgències i l'112.

La xiqueta va recuperar el batec cardíac després de vint minuts d'haver començat les maniobres de reanimació en l'ambulància, fou traslladada a un hospital i va morir al cap de dos dies, el 4 de novembre.

El dia dels fets, la menor, segons els testimonis, tenia per a menjar sopa, pollastre i faves baby. Des del centre apuntaven que va poder ennuegar-se amb les faves, però el perit ho descarta. "Tot apunta a deduir que el material extret en la broncoscòpia incloïa pollastre", que és d'una consistència més dura i "té les característiques necessàries per a generar un bol i produir una ennuegada i ulterior mort".

Maniobres "de manera tardana"

D'altra banda, el forense qüestiona l'atenció inicial que va rebre la xiqueta, ja que se li realitzaren maniobres de reanimació cardiopulmonar "de manera tardana".

Quant a aquesta qüestió, el perit indica que "analitzant les maniobres realitzades, es troba a faltar la realització de maniobres de comprensió tòrax-abdominal abans de l'inici de la reanimació cardiopulmonar. Si la xiqueta es trobava inconscient, cal fer aquestes maniobres perquè les comprensions toràciques que inclouen aquestes maniobres poden actuar desobstruint la via aèria. No obstant això, en aquest cas no consta que es feren tals maniobres fins a moments posteriors, i no en una primera assistència".

També et pot interessar

stats