Ximo Puig descarta els viatges per Setmana Santa

El president de la Generalitat ha recordat que "no es pot llançar cap missatge de relaxació".

Un viatger espera el seu vol en la terminal d'un aeroport
Un viatger espera el seu vol en la terminal d'un aeroport

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha descartat que es puguen reiniciar els viatges nacionals per Setmana Santa com va apuntar aquest dilluns la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, perquè "encara estem en una situació gravíssima" i "no es pot llançar cap missatge de relaxació".

Puig, en una entrevista a RNE, ha apuntat que "per descomptat que ens agradaria, perquè per a nosaltres el turisme és un sector fonamental. Però hui en dia, pensar en la Setmana Santa com un objectiu no està en el nostre ànim, sinó que en el nostre ànim està jugar partit a partit".

En aquest sentit, ha expressat el desig que "tant de bo, més prompte que tard", es donen les "condicions suficients", però "encara estem en un moment gravíssim, amb més de 4.000 persones ingressades en hospitals i, encara que està baixant-ne la incidència, la situació continua sent molt complicada". Per això, ha advertit: "No podem donar cap senyal per a la relaxació, perquè fer-ho en aquests moments seria molt negatiu".

A més, ha explicat que aquesta obertura hauria de ser "no sols a Espanya sinó a la resta d'Europa, perquè si no, els nostres clients fonamentals tampoc podrien vindre". "Per descomptat m'agradaria, com a la ministra, que es poguera accelerar al màxim la vacunació i començar a normalitzar la situació, però ara encara no estem mirant cap aquest objectiu", ha argumentat.

Oposició i Compromís rebutgen les paraules de Maroto

Per la seua banda la presidenta del PP de la Comunitat Valenciana i síndica d'aquesta formació a les Corts, Isabel Bonig, ha criticat les declaracions de la ministra de Turisme. "Precisament quan hem tancat un gener amb una tercera onada i batem rècords a la Comunitat Valenciana i a Espanya em sembla una irresponsabilitat", ha afirmat Bonig, per a qui el govern "hauria d'estar centrat en la gestió sanitària". La síndica popular ha considerat que en aquests moments el que han de fer els polítics és dir-li a la gent que "estem en un moment molt complicat i ens hem de centrar tots en la gestió econòmica i sanitària".

Preguntada sobre si el PP avala una pròrroga de les restriccions més allà del 15 de febrer, Bonig ha afirmat que hauran d'estudiar les dades, i ha criticat que des del Consell encara no li han ensenyat una acta o informe que avale les mesures adoptades.

Bonig ha oferit el suport del PP per a reclamar al govern espanyol les modificacions que permeten a cada autonomia prendre les seues mesures, però ha demanat estar preparats per a pròximes onades "en el tema d'UCI, rastrejos i test d'antígens o PCR en zones d'alta incidència", des de la col·laboració pública i privada.

De Ciutadans, Toni Cantó, veu increïble que el govern llance aquests missatges “contradictoris”, parlant de tornar a viatjar mentre segueixen les restriccions. Cantó ha carregat també contra l’“absoluta divisió” entre Puig i la vicepresidenta portaveu de la Generalitat, Mónica Oltra (Compromís), que “segueix de gira televisiva queixant-se de les mesures del seu propi govern”. “Què està fent Oltra a part de fer oposició a Puig?”, s'ha preguntat, urgint al president que “almenys lidere al seu govern”.

Ana Vega (Vox) creu que és sorprenent que la ministra diga això quan “totes les decisions que s'estan prenent són absolutament erràtiques i canvien d'un dia per a un altre”. “És donar una glopada d'aire a un sector tan danyat i que faça previsions per Setmana Santa per a després tornar a abocar-los al tancament i fer-los mal”, ha denunciat recordant les dades “horroroses” de la pandèmia a la Comunitat.

Entre els grups del Botànic, Fran Ferri (Compromís) ha coincidit que “és una barbaritat estar parlant ja de salvar la Setmana Santa quan estem en la tercera onada”. “El virus ens ha ensenyat que cal actuar ràpidament per a frenar la corba i després desescalar a poc a poc. Donar falses esperances i una sensació que tot està arreglat quan tenim les UCI plenes””, ha recordat.

Ferri ha tornat a defendre que la coalició aposta per aplicar “les màximes” restriccions a la Comunitat que permet l'estat d'alarma i que el govern el flexibilitze, “s’hi implique” més i destine ajudes als sectors afectats. “Ara no és moment de fer aquest tipus de declaracions, ben al contrari”, ha insistit, “ja veurem quan arribe Setmana Santa com estem”.

Manolo Mata (PSPV), per contra, ha sostingut que “tots ens movem entre l'optimisme de la voluntat i el pessimisme de la intel·ligència”, reconeixent així que “alguns pequen d'optimistes i altres de pessimistes perquè està en la naturalesa humana”. “Generar esperança no és dolent, però generar una esperança desbordada és un drama”.

Amb aquesta frase ha fet una crida a la unitat, a la disciplina i a la “fe en el comandament” perquè les últimes dades “sembla que són moderadament millors”. I ha resolt: “Només hi ha un repte, salvar vides, tota la resta depén d'això”.

També et pot interessar

stats