Xifres de reserves d’aigua de rècord als pantans valencians

Malgrat les diferències entre la conca del Xúquer i la del Segura, els pantans tenen uns nivells d’aigua superiors a la mitjana espanyola

Les reserves dels pantans de la Comunitat Valenciana estan per damunt de la mitjana espanyola / À Punt NTC

Pràcticament, tot Espanya està en una greu situació de sequera a causa de la calor intensa d’aquest estiu. Però a la Comunitat Valenciana, de moment, la situació és diferent.

A la resta d’Espanya els pantans estan plens al 40% i és una xifra de rècord, la quarta més baixa en un estiu i després d’una dècada amb una mitjana del 60% de capacitat. Clarament, falten reserves hídriques i les diferències entre el nord i el sud són evidents.

La comunitat més afectada és Andalusia, on ja han hagut d'implantar restriccions de consum d'aigua. En algunes províncies com Huelva i Màlaga s’ha hagut de racionar fins i tot el subministrament a les cases, i també per al reg, qüestió que preocupa perquè la sequera ha afectat ja la campanya de l’alvocat i ara posa en perill la de l’oliva. 

Fins i tot a Galícia alguns municipis estalvien, com és el cas de Sanxenxo, on les dutxes i els llavapeus de la platja estan secs per orde municipal. 

Seria habitual que la Comunitat Valenciana tinguera els mateixos problemes, però enguany els embassaments sorprenen amb uns nivells d’aigua semblants als del nord de la Península, concretament a un 60,21%, tot i que a l’interior de la província de València estan pràcticament plens. El de Benaixeve (Serrans), per exemple, està al 96% de la seua capacitat.

Aquesta també és una xifra de rècord, però positiva, ja que està quinze punts per damunt de la mitjana autonòmica dels últims anys i supera la mitjana espanyola en vint punts. 

Idoia Martínez, coordinadora del Col·legi d’Ambientologia, afirma que amb la quantitat d’aigua que hi ha als nostres embassaments actualment es preveu que no hi haja problemes d’abastiment hídric durant els pròxims mesos.

El bon estat dels pantans aquest estiu es deu a les pluges abundants de l'hivern passat. Els pantans de l'interior de València estan pràcticament plens. Per exemple, el de Benaixeve que està al 96% de capacitat.

Això sí, les reserves es reparteixen de forma desigual, indica Martínez. A hores d'ara, la conca del Xúquer, a l’interior valencià, és la més plena. Mentre que al sud, la conca del Segura que beu majoritàriament de brolladors manxecs, s'acosta més als valors habituals. De fet, els pantans de la província d’Alacant estan per davall del 50% de la seua capacitat, explica l’experta, cosa que significa que potser tindran més restriccions.

A més, les successives onades de calor que afronta el nostre territori des de l’inici de l’estiu, no ajuden a mantindre el nivell de l’aigua. Per això, avisa Martínez, si la calor no passa, les reserves no duraran molt.

També et pot interessar

stats