El xampinyó blanc, ingredient clau en la lluita contra l'hepatitis C

Un estudi del CSIC ha demostrat que un enzim d’aquest fong té una capacitat antiviral deu vegades superior al fàrmac comercial Ribavirina

La tirosinasa és un enzim present en el xampinyó blanc
La tirosinasa és un enzim present en el xampinyó blanc / Shutterstock

Un enzim present en el xampinyó blanc inhibeix completament la replicació del virus de l'hepatitis C en cèl·lules hepàtiques humanes, segons ha demostrat in vitro un equip que colidera el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

La tirosinasa i particularment una isoforma (una variant de l'enzim), són eficients en concentracions molts baixes i el seu mecanisme d'inhibició és diferent del dels fàrmacs habituals. De fet, té una capacitat antiviral fins a deu vegades superior a la del fàrmac comercial Ribavirina, actualment emprat en combinació en molts tractaments, segons ha assenyalat José Miguel Palomo, investigador del CSIC.

L'estudi també demostra que els enzims extrets directament del xampinyó no presenten toxicitat en cèl·lules hepàtiques, per la qual cosa “podrien usar-se com a proteïnes per al tractament de la infecció provocada per l'hepatitis C”. Aquesta preparació podria convertir-se en un agent terapèutic prometedor, un fàrmac “de molt baix cost per al tractament del virus, que podria usar-se com a substitut o en combinació amb altres fàrmacs”, ha destacat Palomo.

La fabricació d'un fàrmac a partir de les tirosinases del xampinyó suposaria una gran reducció de costos, perquè els tractaments actuals costen uns 60.000 euros per pacient. El grup d'investigació vol desenvolupar assajos “en viu” d'aquesta mena de compostos per a demostrar el seu potencial com a fàrmac.

També et pot interessar

stats