Willy Toledo manté que els insults a Déu i a la Mare de Déu són blasfèmies i no pretenen ofendre

Advocats Cristians al·lega que les mofes xoquen contra la llibertat d’expressió i que espera que amb aquest juí “les vexacions acaben”.

L’actor Willy Toledo, assegut en el banc dels acusats al jutjat penal número 26 de Madrid
L’actor Willy Toledo, assegut en el banc dels acusats al jutjat penal número 26 de Madrid / Ricardo Rubio (Europa Press)

L’actor Willy Toledo manté que els missatges en Facebook en què insultava Déu i la Mare de Déu són blasfèmies i que, per tant, no constitueixen cap delicte. En el juí celebrat aquest dilluns, l’intèrpret ha assegurat que no pretenia ofendre la fe catòlica mentre que l’acusació, exercida per l’associació Advocats Cristians, ha al·legat que es tracta d’un atac a la llibertat religiosa.

L’advocat defensor, Endika Zulieta, ha assenyalat que les paraules de Willy Toledo corresponen a les “antigues blasfèmies”, un delicte que va desaparéixer del Codi Penal fa més de trenta anys. “Això pertany a l’Espanya fosca. A mi em sona molt malament, però no és delicte”, ha apuntat en el juí, que queda vist per a sentència. Zulueta ha destacat també que coneix l’actor des de fa molts anys, en els quals fins i tot han coincidit “en missa”.

“No tenia intenció ni desig d’ofendre ni els catòlics ni els musulmans, ni els seguidors de la secta del monstre de l’espagueti volador”, ha assenyalat, a més d’afegir que va escriure aquests missatges per a expressar la seua indignació sobre fets de l’actualitat política.

Encara que l’actor entén que les seues paraules “poden ofendre moltes persones”, ha assenyalat que a ell també l’ofenen els comentaris homòfobs però considera que no és legítim “perseguir les persones pels seus pensaments polítics”. En aquest sentit, ha fet referència a la intenció del govern d’incloure en el Codi Penal l’apologia del franquisme, una mesura amb la qual no hi està d’acord. “Els delictes són actes, no paraules”, ha dit Willy Toledo, qui ha parafrasejat Evelyn Beatrice Hall: “No estic d’acord amb el que dius però defensaré el teu dret a expressar-ho”.

Toledo ha qualificat el juí de “pantomina terrible” i “farsa”, tal com ha assenyalat davant dels mitjans, alhora que s’ha mostrat convençut que només pot haver-hi “condemna absolutòria”. Segons ha assenyalat, l’acusen d’obstrucció a la justícia per no acudir a les dues primeres citacions, que considera un acte de desobediència civil i que, segons ha indicat, continuarà exercint cada dia de la seua vida mentre es trobe amb una “llei injusta”. Així mateix, ha agregat que no es penedeix de res perquè estava fent “al·legats polítics”.

Advocats Cristians demana que les “vexacions” acaben

L’advocada Polonia Castellanos, presidenta d’Advocats Cristians, ha destacat que l’insult no és necessari per a exercir la llibertat d’expressió. “La llibertat d’expressió es pot exercir sense xafar els drets dels altres”, ha ressaltat. Castellanos ha destacat la importància d’aquest juí perquè “les vexacions acaben”.

Prèviament, a la seua arribada als jutjats, Toledo ha assegurat que continuarà “cagant-se en la Mare de Déu”. “Soc ateu i em cague en Déu tots els dies cada vegada que em cau un plat en un dit gros del peu, com fem la majoria de ciutadans. Continuaré dient tot allò que m’isca de les orelles”, ha assenyalat. Per part seua, Castellanos ha asseverat que si Toledo “és tan valent per a arremetre contra creients, que siga valent per a afrontar les conseqüències”.

Resposta als carrersResposta als carrers

A la seua arribada al jutjat, l’actor s’ha trobat amb una vintena de persones que li han donat suport entre crits i pancartes que han denunciaven que la llibertat d’expressió “no passa per anar a la presó”. D’altra banda, també un grup de persones amb llaços verds l’ha esperat per a recriminar a l’actor les seues paraules i mostrar pancartes que demanen respectar la fe.

També et pot interessar

stats