Vora un miler de sensesostres a la ciutat de València

El primer cens de la ciutat revela que el 81% de les persones que viuen al carrer o en albergs ha patit violència.

La regidora de l'ajuntament de València Isabel Lozano presenta el primer 'Cens de les Persones Sense Sostre'
La regidora de l'ajuntament de València Isabel Lozano presenta el primer 'Cens de les Persones Sense Sostre'

Prop d'un miler de persones, 939, manquen d'una llar on passar la nit a la ciutat de València. 506 viuen al carrer i 403 en alberg socials. La meitat du en aquesta situació més d'un any; el 14%, més d'una dècada. El 81% ha patit algun tipus de violència física o verbal, i el 25% de les dones, també sexual. 

És la situació que reflecteix el primer Cens de les Persones Sense Sostre que ha elaborat l'Ajuntament de València. L'ha fet a través dels recursos propis -els serveis d'atenció a urgències socials (SAUS) i els centres municipals d'atenció a persones sense sostre (CAST)- i en col·laboració amb 13 entitats socials i la Universitat de València. 

El recompte per a elaborar el cens es va fer el passat 24 d'octubre. 433 persones participaren en l'enquesta de l'estudi i en la qual es revela un canvi de perfil per sobre dels prejudicis. El perfil clàssic al subconscient d'un home de 50 anys, deixat i pegat a un cartó de vi ha donat pas al de "persones joves, desnonades, dones o víctimes de violència de gènere", segons ha explicat Yolanda Polo, representant de les entitats socials que han participat en l'estudi. El seu company Emilio López ha precisat que la mitjana d'edat de les persones enquestades és de 44 anys. El 6% són menors de 21 anys; el 21%, dones; el 58%, de nacionalitat estrangera i el 60% estan empadronats.

El cens de sensesostres revela també una major concentració de persones en aquesta situació a l'antic llit del riu Túria i els barris de Ciutat Vella i Extramurs.

Més de 600 places per a sensesostres a València

Durant la presentació, la regidora Isabel Lozano ha destacat l'actuació del consistori des de 2015 en aquesta matèria, quan s'ha passat de 234 a 426 places d'atenció a la ciutat. A aquestes cal afegir les 99 més que s'activen en l'operació Fred.

La ciutat de València compta, a més, amb 25 places al centre municipal que gestiona Creu Roja. La Fundació Salut i Comunitat disposa d'altres 30 places i el nou alberg de Càritas, d'una trentena més.

Lozano ha avançat que l'Ajuntament preveu obrir i gestionar cinc nous pisos amb capacitat per a 15 persones i que el pròxim any començarà a redactar-se el projecte d'un nou alberg municipal. 

El consistori vol augmentar també els SAUS per a oferir atenció i cobertura les 24 hores, obrir un CAST al carrer de Guillem de Castro i activar un projecte d'inserció sociolaboral per a contractar sensesostres.

També et pot interessar

stats