Vora un 20% dels infermers i infermeres valencians han patit símptomes de la Covid-19

Una enquesta de Satse Comunitat Valenciana realitzada entre 608 professionals conclou que set de cada deu s'ha vist obligats a reutilitzar mascaretes.

Personal sanitari, en una imatge d'arxiu
Personal sanitari, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Les condicions en les que han hagut de treballar els professionals sanitaris durant la pandèmia de Covid-19 han sigut un tema de debat i preocupació des de l'inici de la crisi. El Sindicat d'Infermeria Satse va denunciar al mes d'abril que el repartiment de material de protecció en hospitals i centres de salut era irregular. Denúncia que va dur la Inspecció de Treball a ordenar a Sanitat que dotara al personal sanitari de material de protecció individual. Ara, una enquesta encomanada per Satse a l'empresa Sondea conclou que set de cada deu infermeres i infermers diuen haver-se vist obligats a reutilitzar mascaretes FFP2 o FFP3 per a atendre les persones afectades pel coronavirus. L'enquesta indica que el 19,4% dels infermers i infermeres valencians preguntats reconeix haver tingut símptomes lleus de la Covid-19 i un 1,6% parlen de símptomes greus. El 78,9% restant assegura no haver tingut símptomes. A la Comunitat Valenciana hi ha 12.000 infermers i infermeres.

Satse també ha explicat aquest dimarts en un altre comunicat que unes 74.000 infermeres i infermers han patit la Covid-19 a Espanya, 5.500 de manera greu. Les dades, procedents de la mencionada enquesta, també indiquen que només a tres de cada deu se'ls ha fet més d'una prova diagnòstica d'aquesta malaltia al llarg de la crisi sanitària.

L'enquesta s'ha realitzat a 608 professionals valencians. Entre els resultats que ha fet públics Satse, els professionals puntuen en un 3,2 sobre 10 de nota l'actuació de la Conselleria de Sanitat al resoldre els seus problemes durant la crisi. Dels professionals enquestats, el 73,5% treballa en hospitals, el 18,6% en centres de salut i el 3% en centres sociosanitaris. D'ells, el 88,1% ha tingut contacte amb pacients amb Covid-19 i l’11,9% no n’han tingut.

El material que més han hagut de reutilitzar les infermeres ha sigut la mascareta FFP2 o FFP3, però no l'únic. Un 64,3% dels enquestats asseguren que han reutilitzat mascaretes quirúrgiques i un 48% bates impermeables, mentre que un 20,5% van haver de reutilitzar granotes d'un sol ús.

Un 15% necessita ajuda psicològica

L'enquesta també evidencia que un 15,2% dels professionals d'infermeria a la Comunitat Valenciana ha necessitat demanar ajuda psicològica durant la crisi a causa de la sobrecàrrega laboral i de la situació que han viscut. D'altra banda, entre un 33% i el 35% dels professionals que tenen fills o filles han tingut dificultats per a contractar persones que els cuiden mentre estan treballant pel fet de ser professionals sanitaris.

“Les conclusions de l'estudi no deixen lloc a dubtes que la falta de previsió i diligència de les autoritats competents han posat en greu risc la salut i la seguretat de les infermeres i infermers, així com la de les persones del seu entorn”, subratlla el sindicat Satse.

També et pot interessar

stats