Vora la meitat de la ciutadania no podria mantindre una quarantena efectiva en cas de contraure el virus

No poder aïllar-se de la resta de persones en la llar, cuidar persones a càrrec o problemes econòmics són alguns dels motius.

Una dona es protegeix del sol
Una dona es protegeix del sol / Mariscal (Efe)

El 46% de la ciutadania espanyola tindria problemes per a aïllar-se en cas de contraure el coronavirus i, per tant, no podria guardar una quarantena efectiva. Així es desprén de la dihuitena onada de l'estudi del grup de treball Data Science for Covid-19, realitzat entre el 31 de juliol i el 6 d'agost. Entre els motius que al·leguen els enquestats, hi ha majoritàriament el fet de no poder aïllar-se de la resta de persones en la llar (25,8%), haver de continuar cuidant persones a càrrec (12,2%) o problemes econòmics que els faria impossible permetre-ho (8,8%) .

L'enquesta dirigida per la comissionada de la Presidència per a l'Estratègia Valenciana per a la Intel·ligència Artificial, Nuria Oliver, reflecteix que la ciutadania continua complint les mesures individuals de protecció: el 88,9% de la població es desinfecta o es llava les mans amb regularitat i el 86,7% usa mascareta el màxim temps possible. A més, el 82,6% dels enquestats evita situacions amb moltes persones i el 75% manté el distanciament físic d'1,5 metres.

No obstant això, poc més de la meitat de joves respecta les normes de distanciament social (53%), i l'ús de la mascareta entre aquest col·lectiu baixa fins al 80%. Segons Oliver, "aquest pot ser un dels motius pels quals es detecten més contagis entre els joves".

Les dades també revelen que el 45% de les persones enquestades s'assegura, quan està en espais interiors, que hi ha una bona ventilació; el 74,6% no dona la mà, besos o abraçades a ningú de fora de la seua llar, i el 69,1% limita el nombre de persones amb què té contacte pròxim.

“És important destacar que, segons reflecteix l'enquesta, l'últim mes la població no s'ha relaxat i continua complint les mesures de protecció”, ha indicat la directora general d'Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Berenguer. “En qualsevol cas, hem de continuar insistint en les mesures de protecció i mantindre la guàrdia, perquè el virus seguix entre nosaltres, i és necessari continuar amb els hàbits d'higiene i garantir la ventilació d'espais”, ha puntualitzat.

De fet, a la Comunitat Valenciana s’han notificat 715 contagis durant els últims tres dies, la xifra més alta des que finalitzara l’estat d’alarma, i 16.000 en tot Espanya en aquest mateix període.

També et pot interessar

stats