Vora 300 municipis reben ajudes per fomentar la conciliació de famílies amb menors de catorze anys

Els ajuntaments han de posar en marxa, fins al 31 d'agost, serveis de cura professional de qualitat que puguen prestar-se en dependències públiques, com escoles, centres municipals o poliesportius

Una mare i el seu fill, en arxiu
Una mare i el seu fill, en arxiu / Europa Press

El Pla Corresponsables, creat pel Ministeri d'Igualtat per a facilitar la conciliació de les famílies amb xiquetes, xiquets i joves menors de catorze anys, es posarà en marxa en un total de 289 municipis valencians, segons ha informat la Generalitat en un comunicat. Aquesta xifra suposa que més de la meitat dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana es beneficiaran inicialment d'aquest programa.

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha resolt la concessió de subvencions a 289 ajuntaments per al desenvolupament de bosses de cura professional per a famílies amb filles i fills menors de 14 anys, dins del marc del Pla Corresponsables de la Secretaria d'Estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere del Ministeri d'Igualtat. El pla es desenvolupa en col·laboració amb les comunitats autònomes.

El Pla Corresponsables naix com a conseqüència de la situació d'emergència derivada de la pandèmia per covid-19 i que "fa necessari que des dels poders públics s'adopten polítiques actives per a afavorir la conciliació de les famílies amb xiquetes, xiquets i joves menors de catorze anys, i al mateix temps pera crear ocupació de qualitat en el sector de les cures".

Les ajudes estan dotades amb un import de 14,7 milions d'euros i a aquestes podien optar les entitats locals que volgueren habilitar serveis de cura professional de qualitat, de xiquets, xiquetes i adolescents menors de catorze anys, que puguen prestar-se en dependències públiques convenientment habilitades.

Les entitats beneficiades han de posar en marxa, fins al 31 d'agost de 2022, serveis de cura professional de qualitat que puguen prestar-se en dependències públiques, com escoles, centres municipals o poliesportius, entre d'altres.

Aquests serveis es poden prestar en períodes no lectius, mitjançant projectes d'oci educatiu, en escoles d'estiu, d'hivern i similars o mitjançant serveis de cangur prestats en una instal·lació adequada al servei. També es poden prestar en dies lectius, a través de l'ampliació d'horaris matinal i vespertí als centres escolars i altres instal·lacions municipals.

El secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Rubén Sancho, ha apuntat que, en tots dos casos, "s'ha de fomentar la cultura, la coeducació, la participació, l'educació ambiental i l'educació emocional i la interculturalitat".

La posada en marxa d'aquests serveis ha d'anar emparellada amb la contractació de persones joves i dones majors de 45 anys, que són els col·lectius més afectats per la desocupació com a conseqüència de la crisi econòmica i sanitària.

Les entitats beneficiàries han d'establir sistemes d'adjudicació que atorguen caràcter prioritari a l'atenció de famílies monoparentals, víctimes de violència de gènere i d'altres formes de violència contra les dones, dones en situació de desocupació de llarga duració, dones majors de 45 anys, o en unitats familiars en la qual hi haja altres responsabilitats relacionades amb les cures.

També et pot interessar

stats