Vora 200.000 persones demanen l'indult per a Juana Rivas

La xarxa bull contra la sentència que condemna la mare granadina.

Concentració a Maracena en suport a Juana Rivas
Concentració a Maracena en suport a Juana Rivas / Efe: Pepe Torres

Una petició de l'Associació Il·licitana contra la Violència de Gènere (AIVIG) en la plataforma change.org ha posat en marxa una campanya en què demana l'indult per a Juana Rivas, la mare de Granada condemnada a cinc anys de presó per haver estat en parador desconegut durant un mes incomplint la resolució que l'obligava a lliurar els dos fills al pare, a qui ella acusa de maltractaments. La campanya, que va començar el 27 de juliol, havia aconseguit 197.442 signatures diumenge al matí.

Els impulsors d'aquesta iniciativa són l'Associació Il·licitana contra la Violència de Gènere (AIVIG) juntament amb AMAR i ALMA, que han adreçat la petició tant al Govern d'Espanya com al president Pedro Sánchez i la ministra de Justícia, Dolores Delgado. Hi acusen el jutge que ha condemnat Juana Rivas d'oblidar els antecedents i processos oberts contra la seua exparella i pare dels dos menors: "Aquesta desídia judicial és una vulneració brutal dels drets fonamentals dels fills de Juana i d'ella mateixa".

En el text que explica la iniciativa, les tres associacions consideren que la sentència implica un retrocés legal i jurídic perquè s'interpreta que les mares acaben empresonades si en denuncien els matractadors. I afegeixen que Espanya no està respectant el Conveni d'Istanbul ni la llei de protecció integral contra la violència de gènere, ja que en el cas de Juana Rivas no s'han utilitzat els instruments existents per a protegir les dones i els seus fills.

A banda d'això, l'Associació de Dones Jutgesses d'Espanya (AMJE) comparteix la idea que la sentència no sols condemna Rivas sinó també els fills, que perdran el vincle amb la mare malgrat els informes dels especialistes que confirmen una relació positiva entre ells. L'AMJE considera que les resolucions que es perceben com a desproporcionades o dictades al marge de la realitat social en realitat són "el producte d'ignorar la prespectiva de gènere en l'aplicació del dret".

El jutjat penal número 1 de Granada va condemnar Rivas com a autora de dos delictes de substracció de menors a cinc anys de presó i sis anys sense veure els fills, i a indemnitzar l'exmarit amb 30.000 euros. La sentència va generar nombroses protestes en les xarxes socials, on van convocar diverses concentracions de protestes el mateix dia que es va saber.

També et pot interessar

stats