Vora 1,7 milions de persones poden perdre els descomptes en la factura de la llum

El 8 d'octubre acaba el termini per a renovar el bo social elèctric i només un 28% de beneficiaris han completat el procés.

El 8 d'octubre acaba el termini per a demanar la renovació del bo social elèctric
El 8 d'octubre acaba el termini per a demanar la renovació del bo social elèctric / Michael Dalder (Reuters)

El 8 d'octubre acaba el termini per a demanar la continuïtat del bo social elèctric per als que ja gaudien del descompte a la tarifa. Es tracta d'un descompte d'entre el 25% i el 40% al qual tenen dret consumidors vulnerables com els jubilats amb renda baixa, les famílies nombroses i persones en risc d'exclusió social. La complexitat del procés per a demanar-ho ha provocat que només un 28% de potencials usuaris i usuàries l'hagen renovat. La falta d'informació i la dificultat de la tramitació està fent que desenes de milers de sol·licituds no es tramiten o es deneguen. Moltes d'aquestes persones amb dret als descomptes, tot i que han rebut una carta del ministeri, no entenen què han de fer per a renovar el bo social elèctric. 

Actualment, es beneficien dels descomptes vora 2,4 milions de persones, però el 72% estan encara acollides al sistema antic, que deixarà d'existir en octubre. La reforma del bo social es va aprovar fa ara quasi 1 any. Al mes d'abril l'anterior govern espanyol es va veure obligat a establir una pròrroga perquè només una xicoteta part dels potencials beneficiaris i beneficiàries havien presentat la corresponent sol·licitud i perquè la complexitat del procés havia generat dubtes inclús a les mateixes companyies elèctriques. 

L'organització sense ànim de lucre Civio, en col·laboració amb la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, ha posat a disposició de la ciutadania una aplicació en línia que permet als usuaris i a les usuàries calcular, de forma estimada i amb absoluta privacitat, el dret a gaudir d'un descompte en la factura de la llum. 

També et pot interessar

stats