Al volant, ni una gota d’alcohol: la DGT farà més de 30.000 proves diàries a conductors al juliol
En el 2023, prop de 250 persones van morir en accidents de trànsit on l'alcohol va ser un factor concurrent

La Direcció General de Trànsit (DGT) posa en marxa, entre els dies 14 i 20 de juliol, una nova campanya especial de vigilància i control del consum d'alcohol i altres drogues en la conducció. La campanya compta amb la participació de l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil, així com de diverses policies autonòmiques i municipals que se sumen a esta iniciativa.
Durant esta setmana, s'intensificaran els controls tant en les vies interurbanes com en les urbanes amb l'objectiu de previndre sinistres viaris provocats pel consum de substàncies, una de les principals causes de mortalitat en carretera.
Concretament, en el 2023, últim any amb dades consolidades, 246 persones van perdre la vida en sinistres de trànsit on l'alcohol va ser un factor concurrent. Això representa el 26% dels accidents mortals.
A més, l'alcohol va estar present en el 13% del total de sinistres registrats. Estes xifres el convertixen en la segona causa de sinistralitat en carretera, només per darrere de les distraccions i per davant de la velocitat.
Efectes de l’alcohol en la conducció
L'evidència científica i les dades estadístiques mostren que l'única taxa segura d'alcohol al volant és 0,0%.
I és que el consum d'alcohol abans de conduir representa un dels factors de risc més importants en la sinistralitat viària. Esta substància actua com un depressor del sistema nerviós central, i afecta directament funcions essencials per a una conducció segura, com ara la percepció, el temps de reacció, la coordinació i la capacitat de juí. Fins i tot quan el conductor sent que manté el control, el seu organisme ja està sotmés a alteracions que augmenten exponencialment el risc d'accident.
Un dels primers efectes de l'alcohol és la reducció del temps de reacció. Això significa que, en cas d’un imprevist en la via (com l'aparició sobtada d'un vianant, una frenada del vehicle davanter o un senyal de trànsit), el conductor tarda més a reaccionar, la qual cosa pot resultar decisiva per a evitar o no un sinistre.
A esta lentitud se suma una subestimació de la velocitat pròpia i de la dels altres vehicles, així com una major dificultat per a avaluar distàncies i prendre decisions encertades.
A mesura que augmenta la taxa d'alcoholèmia, els efectes s'agreugen considerablement, tal com mostra la infografia següent:

L'alcohol no sols està relacionat amb un major nombre d'accidents, sinó que també incrementa la gravetat de les conseqüències. Diversos estudis han demostrat que en els sinistres on l'alcohol és present, les lesions patides per les víctimes solen ser més greus i tenen pitjor pronòstic.
A més, el consum d'alcohol també afecta l'estat emocional del conductor o conductora, ja que genera una falsa sensació de seguretat, eufòria o despreocupació. Estes emocions ens fan, amb freqüència, infravalorar els riscos reals del trànsit, la qual cosa es traduïx en un augment de conductes imprudents. Per això, fins i tot amb taxes d'alcoholèmia dins del marge legal permés, el nivell de risc ja es veu incrementat de manera significativa.
Responsabilitat individual i col·lectiva
Des de la DGT ens recorden la importància de ser conscients i responsables, no sols amb la nostra seguretat sinó també amb la dels altres:
• Conduir sota els efectes de l'alcohol o les drogues posa en risc vides
Cada vegada que una persona es posa al volant després d'haver consumit alcohol o drogues, està prenent una decisió que no sols compromet la seguretat pròpia, sinó també la de la resta d'usuaris de la via. El que a vegades es percep com una “decisió personal” pot acabar tenint un impacte devastador en famílies senceres.
• Si algú del teu entorn ha consumit, no li deixes que agafe el cotxe
La responsabilitat en la seguretat viària no es limita únicament al conductor. Com a familiars, amics o acompanyants, també tenim la capacitat —i l'obligació moral— d'intervindre-hi. No n'hi ha prou d'advertir o aconsellar, cal actuar amb fermesa i evitar que es pose al volant.
• Mai puges com a passatger amb una persona que haja begut o consumit drogues
Acceptar pujar a un vehicle conduït per algú sota els efectes de l'alcohol o les drogues implica exposar-se directament al perill. Com a passatgers, també hem d'assumir un rol actiu en la prevenció. Pujar a eixe cotxe significa posar en risc la pròpia vida i, en molts casos, normalitzar un comportament que no hauria de tindre cabuda en una societat responsable.
• L'única taxa segura és 0,0%
Actualment, s'està tramitant al Congrés dels Diputats la reforma de la llei que proposa reduir al 0,1 la taxa màxima d'alcohol permesa al volant, amb l'objectiu de reforçar la seguretat en les carreteres i disminuir el nombre de víctimes. Avança't a la nova normativa: si decidixes no consumir ni una sola gota d'alcohol abans de conduir, estaràs contribuint des de hui mateix a previndre sinistres i salvar vides.