Viure en un mas de l'Alt Maestrat aïllat per la neu

À Punt ha acompanyat diversos masovers per saber fins a quin punt la nevada els condiciona la rutina diària.

Viure en un mas de l'Alt Maestrat aïllat per la neu

Més enllà d’assolir els rècords de baixes temperatures que no es registraven a la Comunitat Valenciana des dels anys cinquanta, les intenses nevades i el fred d’aquests dies condicionen la vida quotidiana del veïnat dels pobles amb els majors tolls de neu, com els de l’Alt Maestrat.

És el cas del masover Víctor Jiménez, que relata a À Punt que la neu va deixar impracticables els accessos al seu mas i es van veure obligats a obrir camí. A més, s’han hagut d’aprovisionar perquè no els falte allò que és essencial durant aquests dies. “Alguna cosa més de menjar, sobretot aigua, i llenya”, són per a Víctor els tres elements indispensables que no els poden faltar aquests dies.

Aquesta mateixa vesprada els bombers obrien pas fins a la masia de Pepe, un altre veí afectat. Aquest ramader feia tres dies que estava aïllat al seu mas d’Ares i no podia accedir a la granja per alimentar els animals. Menys sort han tingut en altres masos dels Ports o l’Alcalatén. Allí hi ha alguns masos als quals encara, un parell de dies després de les nevades, no s’ha pogut accedir per problemes a les pistes forestals, com advertia el tinent d’alcalde d’Ares del Maestrat, José Luis Marqués.

Alguns inclús s’han quedat sense llum. Les baixes temperatures han congelat la gran quantitat de neu, i això està complicant el treball de les màquines en masos del Toro, el Forcall i Vistabella. S’han d’usar serres mecàniques per la vegetació que ha caigut. Tres dies podrien tardar a arribar als masos més inaccessibles.

També et pot interessar