Vist per a sentència el juí a Cifuentes pel cas Màster

La fiscal veu l’expresidenta madrilenya com “la única” beneficiària per a salvar la seua carrera política

L'expresidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, arriba a l'Audiència Provincial de Madrid aquest divendres
L'expresidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, arriba a l'Audiència Provincial de Madrid aquest divendres / Mariscal (Efe)

El juí del cas Cifuentes ha quedat vist per a sentència. En l’última sessió del juí, en el qual es processa l’expresidenta del govern madrileny com a presumpta inductora de la falsificació de l’acta que acreditava que havia cursat un màster en un institut associat a la Universitat Rey Juan Carlos (URJC), la fiscal ha manifestat que Cristina Cifuentes era “l’única, la primera i l’última beneficiària” de l’acta falsificada del seu Treball de Fi de Màster (TFM) del curs que va fer amb la finalitat de “salvar la seua reputació i la seua carrera política”.

Per la seua banda, la defensa de la expresidenta madrilenya ha apuntat directament a la universitat per a salvar-li el prestigi. La fiscal del cas, que demana tres anys i tres mesos de presó, ha afirmat que l’expresidenta “no es va tacar les mans pel seu càrrec”.

Cal recordar que, en la seua declaració, Cristina Cifuentes va relatar en el tribunal que va cursar el màster sense anar a classe, sense fer exàmens i lliurant el 2 de juliol de 2012 el TFM sense exposar-ho davant el tribunal, com van fer diversos testimonis que han comparegut en la vista oral.

La defensa argumenta que Cifuentes ja ha patit “una pena natural”

L’advocat de l’expresidenta madrilenya ha reclamat l’absolució de Cifuentes. Ha esgrimint que ja ha patit “una pena natural” esperant que el tribunal li repare aquest sofriment i “calvari”, almenys d’una manera parcial. A més, el lletrat ha titlat de “purament selectiva” i “arbitrària” l’acusació de la fiscal, en no ser “objectiva per anar en contra dels actes mateix de la Fiscalia en la instrucció i dels tribunals de justícia”.

En la seua exposició, la fiscal ha relatat que Enrique Álvarez Conde “li va donar a Cifuentes totes les facilitats necessàries” per a aconseguir el títol, malgrat no anar a classe i lliurant-li a ell mateix treballs en paper sense perjudici del titular de l’assignatura”.

“Mai va haver-hi comunicació amb els professors ni mai la senyora Cifuentes es va interessar per les notes. Res del que ha manifestat ella ha estat acreditat, però la veritat és que les seues qualificacions, menys la del catedràtic Pablo Chico i la del TFM, van ser introduïdes en el sistema”, ha assenyalat.

Detall de les “irregularitats massa notòries”

Després d’això, ha indicat que hi ha “unes certes irregularitats massa notòries”, com que la dada manifestada per Cifuentes en relació al lliurament el 2 de juliol de 2012 del seu treball a dues dones i un home en un despatx seria “una cosa incompatible”, atés que l’assignatura de Pablo Chico no estava aprovada i no es pot defensar el TFM sense totes les assignatures aprovades.

Una altra de les irregularitats a les quals la fiscal s’ha referit és la de la modificació de dues de les assignatures, la de Pablo Chico i la del TFM, per part de la funcionària Amalia Calonge i companya de la germana de Cifuentes a la universitat, que no estava autoritzada per a fer aquests canvis.

La tercera de les anomalies detectades, segons ha exposat la fiscal, seria el pagament del TFM quatre mesos després de defensar-lo, quan en aquest cas cal fer “una petició expressa” per part de l’alumne, i no hi consta.

També et pot interessar

stats