El virus avança pel litoral nord i es reforça al centre

La incidència es dispara en poblacions de la Vall d'Albaida, com Ontinyent o Bocairent, per damunt de 800 casos.

VÍDEO | El virus avança pel litoral nord i es reforça al centre

Les comarques del sud estan deixant de ser progressivament l'epicentre de la pandèmia a la Comunitat Valenciana, segons mostra l'evolució del virus que es reflecteix en les dades territorialitzades que ha publicat la Generalitat aquest dimarts. Si fa una setmana municipis del Vinalopó Mitjà com ara Elda i Petrer presentaven els indicadors més preocupants, els últims dies la propagació de la Covid-19 fa un gir contundent i es desplaça amb força cap al nord del territori. A hores d'ara l'alerta està a les comarques centrals, sobretot a la Vall d'Albaida i la Costera, amb alguns municipis que presenten incidències acumulades que s'han disparat per damunt dels 800 casos per cada 100.000 habitants els últims catorze dies.

A la Vall d'Albaida preocupen especialment Ontinyent, l'Olleria i Bocairent. A la capital s'han detectat més de 80 positius des de divendres, que han llançat la incidència de 746 a 828 positius en només quatre dies. L'increment més preocupant se situa a Bocairent, on la incidència s'ha multiplicat quasi per tres durant el cap de setmana, i ara està per damunt de 900. A l'Olleria, municipi de vora 8.200 habitants, la incidència arriba a 941 després que 18 persones s'ha infectat durant el cap de setmana.

La vertiginosa propagació del virus a Vallada (Costera), on viuen al voltant de 3.000 persones, ha encés totes les alarmes. Divendres passat l'Ajuntament va demanar a la Conselleria de Sanitat Universal el tancament perimetral del municipi, quan presentava una incidència acumulada de 1.382. L'indicador ha continuat augmentant sense control des d'aleshores i està ja en 1.776 casos per cada 100.000 habitants després de sumar 14 nous contagis.

Xàtiva és una de les tres poblacions, junt amb Cullera i Benetússer, que dilluns va decidir prorrogar les mesures extraordinàries decretades per a contindre els contagis. La tendència a l'alça del virus a la capital de la Costera es confirma amb les dades d'aquest dimarts, en què es registra una incidència acumulada per damunt de 400.

La presència del virus augmenta també en altres capitals de comarca on ja hi ha restriccions, com ara Llíria (761), Alcoi (517) o Alzira (412). La secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, alertava precisament dilluns que en molts municipis de la Ribera Alta s'ha perdut part de la traçabilitat. En municipis com ara Carlet o Algemesí, on continuen registrant-se incidències superiors a 600, s’han detectat més d’un centenar de positius nous els últims dies.

Més restriccions a Carlet

El cas de Carlet és significatiu, perquè a pesar dels esforços per a controlar el virus, la incidència acumulada de les últimes dues setmanes es manté en valors de risc extrem: 705 positius per 100.000 habitants. Per això, aquesta mitjanit entra en vigor un decret de l'Ajuntament que endureix més les restriccions, amb el tancament de parcs i espais municipals. L'alcaldessa fa una crida per a conscienciar el veïnat perquè no abaixe la guàrdia en moments d'oci.

Comunicat de l'Ajuntament en les xarxes socials

Des de Vinaròs a Torreblanca

Les dades per municipis d'aquest dimarts evidencien una pujada generalitzada del coronavirus al litoral de les comarques del nord, un cordó de municipis que va des de Torreblanca fins a Vinaròs. Aquests dos municipis presenten incidències acumulades de 814 i 718 casos, respectivament.

Per contra, en municipis com ara Elda, Petrer o Oriola, que havien sigut punts negres de coronavirus, comença a invertir-se la tendència a poc a poc. El confinament de la conurbació Elda-Petrer, al Vinalopó Mitjà, decretat per la Generalitat el 6 de novembre comença a tindre els seus fruits: els dos municipis han aconseguit rebaixar la incidència acumulada per davall de la barrera de 800. Elda està ara mateix en 674 casos i Petrer en 787, quan fa només quatre dies presentaven registres de 814 i 910, respectivament.

A Oriola, un dels municipis on Sanitat Universal va imposar restriccions addicionals al final d'octubre, s'ha aconseguit reduir la incidència acumulada de 316 a 205 en només set dies.

I a les quatre grans ciutats valencianes el virus presenta una evolució positiva respecte de divendres passat. La propagació s'alenteix a València, Elx i Castelló de la Plana, a Alacant, amb la incidència més baixa de totes (188), es manté estable.

També et pot interessar

stats