La violència psicològica contra les dones maltracades va augmentar durant el confinament

Un estudi de la Universitat d’Alacant mostra l’impacte de la pandèmia en les dones víctimes de violència de gènere i els seus fills i filles

Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuita
Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuïta / À Punt NTC

El confinament imposat durant el primer estat d’alarma a Espanya (de març a juny de 2020) va incrementar el control sobre les dones que convivien amb les seues parelles maltractadores, un fet que va fer augmentar la violència psicològica i sexual.

Aquesta és una de les conclusions d'una investigació duta a terme per la catedràtica en medicina preventiva i salut pública de la Universitat d'Alacant, Carmen Vives-Cases. La investigadora ha analitzat dades del telèfon d'assistència 016, així com denúncies, ordes de protecció i assassinats que han tingut lloc a Espanya. A més, ha entrevistat 47 professionals de quaranta entitats diferents del país. 

Segons l’estudi, el 2020, les telefonades al 016 es van incrementar un 45%, mentre que les denúncies i ordes de protecció van disminuir, “el que suggereix que durant el confinament es va incrementar el control dels maltractadors, dificultant la cerca d’ajuda”. A més, Vives-Cases assenyala una sèrie d'implicacions i recomanacions per a afrontar de manera més eficient futures situacions similars.

També et pot interessar

stats