Vinaròs programa el primer festival taurí a la Comunitat Valenciana després de l'estat d'alarma

S'ha programat una correguda de jònecs, un festeig de piques i un concurs de retalladors per a la fira de Sant Joan a l'espera de saber com queda la normativa

Plaça de bous de Vinaròs
La plaça de bous de Vinaròs va acollir el primer espectacle taurí de la pandèmia a l'octubre passat / À Punt Mèdia
04 de maig 2021 - 13:58

El món de la festa taurina està pendent de la fi de l'estat d'alarma per a saber com quedarà la normativa per a aquest tipus de festejos. Però en alguns pobles ja mouen fitxa, i a Vinaròs, al Baix Maestrat, tot apunta que hi ha haurà programació taurina durant les festes de Sant Joan, el cap de setmana del 18 al 20 de juny. Serà a càrrec de l'empresari Gregorio de Jesús, que portarà a la plaça del Baix Maestrat una correguda de jònecs, un festeig de piques i un concurs de retalladors.

L'Ajuntament aclareix que, tot i que la plaça de bous és de titularitat municipal, en realitat cedeix el recinte per als espectacles que es puguen celebrar i que és la Generalitat l'organisme que finalment els autoritza si tot està en orde. El regidor de Festes de Vinaròs, Marc Albella, explica que per a ells és "important" recuperar la plaça per a tota mena d'activitats. En aquest sentit, puntualitza, estan a l'espera de la publicació de la normativa sobre espectacles taurins.

De fet, el món taurí està pendent de saber com quedarà aquest reglament per a poder reprendre les corregudes de bous i altres festejos. Vicent Nogueroles, de la Federació de Penyes Taurines de Bous al Carrer, explica que, una vegada es publique, caldrà un parell de dies per a tramitar els permisos necessaris per a l'autorització pertinent. Segons diu, hi ha uns 35 pobles on volen recuperar els bous, entre ells Meliana, que pot ser una de les primeres localitats a reprendre'ls, i Onda, que vol celebrar la Pasqua Taurina entre el 31 de juliol i l'1 d'agost.

Per la seua part, Gregorio de Jesús ha explicat a À Punt que és "un autèntic honor i un luxe" poder celebrar aquest acte en una plaça tan emblemàtica com la de Vinaròs. De Jesús espera que tot isca bé durant les festes de Sant Joan i, sobretot, continua, poder oferir un espectacle "a l'altura de l'afició que hi ha" al poble.

És un autèntic luxe i un honor celebrar aquest festeig taurí a Vinaròs Gregorio de Jesús - Empresari taurí

L'anunci d'aquesta correguda arriba abans de saber com quedarà la normativa que regula aquests espectacles, que apleguen molt de públic i que actualment estan suspesos per les restriccions de l'estat d'alarma. Però la Federació de Penyes Taurines ha avançat faena i proposa una desescalada en tres fases per a recuperar les corregudes. En la primera, entre finals de maig i juny, proposen aforaments al 50% per a després passar al 75% ja als mesos d'estiu i, finalment, a partir d'octubre, celebrar bous al carrer. Nogueroles recorda que "els bous ací són una forma de vida" i un "motor econòmic".

Vinaròs va acollir el mes d'octubre de l'any passat una correguda de jònecs, el primer espectacle d'aquest tipus després de la pandèmia.

També et pot interessar

stats