La torre de Plàcia, a Alacant, la traslladaran pedra a pedra a un nou enclavament

El TSJ va condemnar l’Ajuntament a assolar les cases que l’envolten, però s’ha optat per canviar-la de lloc

Torre Plàsia d'Alacant / À Punt NTC

Després de quatre segles, la torre de Plàcia, a Alacant, té els dies comptats a l'enclavament original. L’Ajuntament ha donat llum verda a traslladar-la després d’una sentència de fa vint anys, entre crítiques que qualifiquen el trasllat de despropòsit patrimonial. 

La torre és del segle XVI. Per tant, té més de quatre segles, mentre que les vivendes que l’envolten són de l’any 2000. Des d’aquell any, este bé d’interés cultural (BIC) està totalment assetjat i tancat. La sentència del TSJ va condemnar l’Ajuntament d’Alacant a enderrocar les dotze vivendes més pròximes a la torre i l’alternativa va ser buscar un altre lloc que el Ministeri de Cultura va acabar aprovant. Per a les veus expertes, és un despropòsit patrimonial. 

Enric Aragonés, coautor del llibre Les torres de l’Horta d’Alacant, ha afirmat en declaracions a À Punt que “és una qüestió de diners”. Davant de l'alternativa de tombar part dels xalets de la urbanització —explica—, s’ha pres la solució “més fàcil”. L’aplicació de la sentència ha tardat vint anys. Dos dècades en què el veïnat s’ha acostumat a viure tenint un BIC a la porta de casa, i ara el trobaran a faltar. 

El trasllat de la torre és imminent, perquè ja s’ha firmat l’inici d’obra, segons ha informat el vicealcalde d’Alacant, Manuel Villar. La parcel·la on s'ubicarà està a cent metres i el trasllat serà pedra a pedra. Abans l'escanejaran amb làser per a muntar este trencaclosques de pedra. Com un moviment en el taulell d'escacs, la torre de Plàcia es mou.

També et pot interessar

stats