Les rates penades, protagonistes en la Setmana de la Biodiversitat a València

A la Comunitat Valenciana podem trobar una vintena d'espècies de rates penades mentre que al món n'hi ha unes 1.400

Imatge d'arxiu de rates penades / À Punt Notícies

Acostar la ciutadania a la diversitat de les rates penades i desmuntar mites. Eixe és l'objectiu d'una activitat organitzada en la XV Setmana de la Biodiversitat a València. Una jornada divulgativa per a endinsar grans i menuts en el món d'estos xicotets mamífers voladors.

"Anirem amb un aparell especial, que és un detector d'ultrasons per a poder sentir els sons que fan les rates penades per a orientar-se i per a caçar". Explica Sandra Córdoba, membre de la Societat Espanyola per a l'Estudi i la Conservació de Rates Penades. "Amb este aparell podem saber quines espècies hi ha al nostre voltant i també si està caçant o simplement navegant per l'ecosistema".

Així arranca l'activitat. Amb una primera xarrada per a conéixer més l'animal i després anar a la recerca pel parc de capçalera de València, amb l'ajuda del xicotet aparell que capta el so i abaixa la freqüència per a fer-la audible.

És precisament quan cau el sol quan les rates penades ixen. Pesen al voltant de 4 grams, tenen un cria a l'any i són insectívores i, per això, controladores de plagues. A la Comunitat Valenciana trobem una vintena d'espècies de rates penades mentre que al món n'hi ha unes 1.400. 

"Per a donar a mamar als seus cadells necessiten molta energia i durant el període estival poden menjar entre 1.000 i 3.000 mosquits per nit", assenyala Sandra als participants de l'activitat. Una de les moltes que componen el programa d'estes jornades sobre diversitat que es fan del 24 al 31 de maig a València, enguany capital verda europea.

També et pot interessar

stats