Nous perills als espais aquàtics valencians després de la dana

Hi ha nous corrents, desnivells inesperats i zones que amaguen fem i canyes

Nous perills als espais aquàtics valencians després de la dana

La dana del 29 d'octubre del 2024 ha canviat l’estat habitual dels racons més freqüentats pels banyistes. És el que ha passat en un dels paratges més visitats de Xestalgar (Serrania), un xicotet llac que freqüenten centenars de banyistes a l’estiu. D’aquell paisatge només queden les pedres des d’on es llançava la gent. Actualment, quasi no s'hi pot accedir, com ha assenyalat la regidora de Cultura, Ángela Rodríguez. “Ací hi havia un pont que travessava i allí estava l’aigua”, ha indicat. 

Al davant només corre un pam d'aigua davall de les roques. Llançar-se seria una autèntica temeritat. “Val més que no s'hi tiren. Jo fins i tot recomane que no es claven dins del riu”, ha afirmat la tinent d'alcaldia de Xestalgar, Mari Carmen García. 

El canvi al curs del riu no és l'únic perill. Així ho han comprovat també alguns banyistes, provinents de diverses parts del món, com un visitant de Suïssa, que s'ha trobat el paratge destrossat.

Nous corrents, desnivells inesperats i fem amagat

L'oficial de prevenció del Consorci Provincial de Bombers de València, Carles Comeche, ha alertat del perill que amaguen zones d’aiguamolls, rius, pantans i embassaments, augmentat precisament per la dana.

Hi ha nous corrents que poden arrossegar-nos cap a l’interior, desnivells inesperats i zones on la visibilitat ha canviat. A més, una zona que abans no era profunda ara sí que ho pot ser i amagar al fons fem, canyes i objectes que poden ocasionar ferides.

Les distàncies enganyen i, encara que sapiem nadar, no estem exempts d’una situació de risc. Així ho ha recordat este oficial, que demana buscar zones habilitades, evitar allunyar-se de la vora o parar atenció a la temperatura de l’aigua, ja que, com més freda estiga, més gran és el risc d’un xoc tèrmic.

A l'estiu del 2024 van morir ofegades 49 persones a la Comunitat Valenciana

A l'estiu de l'any passat, 48 persones van morir ofegades en diversos espais aquàtics de la Comunitat Valenciana. Enguany, el recompte ha començat abans. Amb l'adolescent mort a Bunyol este dilluns, ja sumen tres víctimes mortals.

També et pot interessar

stats