Les nits tropicals es quadrupliquen a Alacant des de la dècada dels huitanta

Un estudi de la UA conclou que en els últims seixanta anys hi ha hagut un increment evident de les precipitacions torrencials

Panoràmica d'Alacant / À Punt NTC

A Alacant, les nits tropicals s'han multiplicat per quatre des de la dècada dels huitanta. A més, hi ha una davallada important de les pluges moderades i un increment evident de les precipitacions fortes o torrencials. Són els grans titulars d'un estudi que ha fet la Universitat d'Alacant (UA) sobre l'evolució del clima a la ciutat i que apunta cap a un futur climàtic preocupant. 

La investigació confirma amb dades que el canvi climàtic ha deixat de ser una amenaça i que ja té efectes mesurables i predictibles. A Alacant hi ha un 26% menys de dies de pluja i el registre anual de precipitacions ja baixa dels 300 mil·límetres. Per tant, s’ha passat a la pantalla del clima àrid. “Plourà menys i amb més torrencialitat, així ho indiquen les projeccions a futur”, explica Luis Gabino Cutillas, portaveu d’Aguas de Alicante. 

Fent cas a l'anàlisi de les temperatures, el panorama també és preocupant. L'any passat hi hagué més de noranta nits tropicals, amb temperatures de més de 20 graus. Una xifra que s'ha quadruplicat des dels anys huitanta. “Alacant ha passat de tindre quinze nits a no baixar de noranta en els últims anys. Pràcticament, són tres mesos a l’any amb més de vint graus a la nit”, apunta el director del Laboratori de Climatologia de la UA, Jorge Olcina. 

Dels tres escenaris possibles per al futur, ara mateix es tendeix cap al més pessimista, que preveu un increment de tres graus en la temperatura mitjana fins a l'any 2100. Les veus expertes ara volen que l’informe s’use com a ferramenta urbanística perquè Alacant s'avance als efectes del canvi climàtic.

L'informe proposa, per exemple, que la ciutat continue gestionant de manera eficient els recursos hídrics, com ara l'aigua regenerada de les estacions depuradores. Revisar els protocols de sequera, així com els plans d'inundacions i d'emergències, i també modificar el disseny urbà i adequar les noves infraestructures a esta realitat ja constatada.

També et pot interessar

stats