Les muntanyes valencianes, cementeris plens de pins blancs morts

Els paratges no han pogut suportar mesos d'extrema sequera i altes temperatures

El Montgó, un cementeri ple de pins blancs morts / Dénia.com

Com en el cas d'alguns cultius, també és massa tard per a centenars de milers de pins que no han pogut suportar mesos d'extrema sequera i altes temperatures. Ara com ara, és habitual trobar gran quantitat de pins blancs secs als paratges de la Comunitat Valenciana. Un dany que es deu a l'estrés hídric que la Conselleria de Medi Ambient segueix de prop i que tindria terribles conseqüències en cas d'incendi forestal.

Com es pot veure en les imatges cedides pel periòdic digital Dénia.com, el Montgó és des de l’aire un cementeri ple de pins blancs morts. No han pogut suportar l'any més sec i càlid que es coneix. “No només afecta el Montgó, sinó que també les zones urbanes s’estan secant. També les masses forestals de la Vall d’Ebo i de la Vall de la Gallinera”, explica el tècnic agrícola de Creama, Agustí Espí. 

El mateix, ni més ni menys que als contraforts de Penyagolosa, on se sequen pins, pinastres i pinasses. També algunes parts de la serra Calderona. Afecta sobretot zones de solana i terreny que reté poc la humitat. Un hivern i una primavera càlids i totalment secs han sigut els desencadenants. “Quan u no fa prou per a estar sa, li arriben tota mena de malalties. I a les plantes els ocorre el mateix”, assegura el professor d’Enginyeria Forestal de la Universitat Politècnica de València Eduardo Rojas. 

En este cas l'escarabat anomenat tomicus ha trobat el millor caldo de cultiu. La Conselleria de Medi Ambient encara no ha avaluat la superfície afectada, però ja ha pres mesures. “Intensificarem la vigilància i treballarem amb les empreses que produeixen els productes per a lluitar contra les plagues”, detalla el director general de Medi Natural, Raúl Mérida. I esperar que l'estiu ens done més regals com el d'esta setmana en forma de pluja, que donaria munició a la massa forestal per a lluitar contra el canvi climàtic.

També et pot interessar

stats