Juan Antonio, malalt de Lyme a causa d’una caparra: “M’han operat quatre vegades, totes innecessàries”

La falta d'informació i les dificultats per a diagnosticar-la han provocat greus problemes a este malalt que viu a Alzira

Malaltia Lyme / À Punt NTC
08 de juliol 2024 - 17:45

“Quan estàs un dia darrere d’un altre tirat al llit o al sofà vols deixar de patir. Aleshores, l’eutanàsia o suïcidar-me m'ha passat pel cap moltíssimes vegades”. Així expressa Juan Antonio el patiment a causa de la malaltia de Lyme, un calvari que va començar fa més de trenta anys quan una caparra li va transmetre la infecció. La falta d'informació i les dificultats per a diagnosticar-la han provocat greus problemes a Juan Antonio, que viu a Alzira i pateix problemes importants d'articulacions i neuronals. Com ell, moltes altres persones estan afectades per una malaltia que s'està estenent per la proliferació de la caparra que li serveix de vector de transmissió.

“Tinc dies fotuts, molt fotuts o roïns. Quan són tots roïns vols morir-te”. Juan Antonio relata amb estes paraules la convivència amb la malaltia, la qual pateix des del 1993 quan li va picar una caparra a Conca, mentre treballava com a agent de la Guàrdia Civil. Els símptomes anaren a pitjor al llarg dels anys i l'afectaren sobretot les articulacions.

“M’han operat quatre vegades, totes innecessàries”, manifesta el malalt, que també assegura que el procés amb esta malaltia “el va afectar molt al cap” amb inflamacions de l’amígdala cerebral i atacs d’ira. A més, Juan Antonio també pateix sensibilitat química múltiple. Per a poder realitzar esta entrevista, per exemple, s’han hagut d'evitar productes químics d'higiene tèxtil i corporal. “Puc estar ací, però m’he passat anys en una casa engabiat”, i és que la falta d’adaptació als químics li impedeix coses tan quotidianes com anar al dentista “ni que m’empasten”.

El 2019, després d'una estada a l'Uruguai, li diagnosticaren finalment la malaltia de Lyme. Juan Antonio recomana acudir a les associacions d'afectats per esta malaltia si es detecten símptomes. Si ens trobem una caparra enganxada al cos s'ha de traure “amb un vis desenroscant”.

Com actuar amb uns insectes cada vegada més habituals

Les caparres són uns insectes molestos que poden transmetre diverses malalties com la febra hemorràgica Congo-Crimea, de la qual s'han detectat alguns casos a Espanya. A la Comunitat Valenciana, la detecció s'ha multiplicat per sis en els últims anys, especialment a les comarques de l'interior nord.

En cas de trobar-ne una al nostre cos, els experts recomanen acudir a un centre de salut i que siga el sanitari qui la retire i, a continuació, guardar-la en un pot per a poder analitzar-la perquè el període d’incubació és de 3 a 30 dies. I és en eixe període que es poden manifestar els símptomes. Una altra recomanació per a eixir al camp és portar roba clara, perquè ajuda a identificar-les millor si les tenim damunt de la roba i prop de la pell.

També et pot interessar

stats