Elx adequa les zones urbanes per a fer front a l'increment global de les temperatures

L'Ajuntament habilitarà àrees d'ombra als carrers comercials principals, als parcs i en alguns col·legis públics

Elx instal·larà envelats als quatre carrers comercials principals / À Punt NTC

Elx (Baix Vinalopó) s'uneix a les ciutats que opten per adequar zones urbanes per a fer front a l'increment global de les temperatures. L'Ajuntament invertirà més de mig milió d'euros els pròxims mesos per a habilitar àrees d'ombra als carrers comercials principals, als parcs i en alguns col·legis públics. I, a partir del 2025, inclourà una partida específica en els pressupostos municipals per a ampliar les àrees adaptades a les altes temperatures en barris i pedanies.

La iniciativa ja s'ha posat en marxa a Elx de manera puntual, a les portes d'una oficina municipal i al passeig de l'Estació, i el resultat ha sigut satisfactori. El canvi climàtic provoca onades de calor successives i està demostrat que estes àrees d'ombra permeten abaixar la temperatura entre tres i cinc graus de mitjana. “A l’estiu podem arribar a 32 i 33 graus de temperatura mitjana diària. En un any hem plantat més de 600 arbres, i això ha d’anar acompanyat amb ombres artificials”, explica el regidor de Serveis Públics, Claudio Guilabert. 

A Elx s'instal·laran, en una primera fase, envelats als quatre carrers comercials principals, alguns parcs infantils i dos col·legis públics. Funcionaran de maig a octubre, quan les temperatures són més altes i, a partir del 2025, s'ampliaran als barris i pedanies. “Les temperatures són molt elevades al municipi i el que volem és afavorir les relacions personals i l’activitat comercial”, apunta Guilabert. 

L'any passat més de mil persones moriren a Espanya per les altes temperatures. Elx segueix ara l'estela d'altres ciutats com Múrcia, Sevilla o Granada, que ja han creat la xarxa d'àrees climàtiques. 

També et pot interessar

stats