És convenient conduir després dels 65 anys?

Un informe de la Fundació Mapfre i l'Hospital Sant Pau de Barcelona diu que els conductors séniors tenen menys accidents que altres franges d'edat, però un 44% són obligats a retirar-se per l'entorn familiar

Majors al volant / À Punt NTC

Segons un informe que publiquen este dimecres la Fundació Mapfre i l'Hospital Sant Pau de Barcelona, els conductors séniors tenen menys accidents que altres franges d'edat. En concret, els conductors majors de 65 anys registren menys accidents, per tindre més experiència i ser menys arriscats al volant. Així i tot, l'estudi també destaca el fet que el 44% d'estos conductors són obligats a retirar-se de la carretera. 

Jorge Ortega, expert en seguretat viària de la Fundació Mapfre, destaca com “estem veient que la taxa de majors és la meitat que en persones de 35 a 40 anys i sis vegades menor que en el cas de persones entre 18 i 20 anys”. Són molts els conductors majors que continuen conduint amb normalitat, encara que són conscients de les seues limitacions, tot i que hi ha excepcions.

“Jo agafe el cotxe i me’n vaig d’ací a Lugo, tot d’una tirada, i la mar de gust” afirma un home, mentre que una jove recorda que “amb huitanta anys els reflexos no són els mateixos”. “Jo vaig normal per a la meua edat, amb prudència” o “ja no vaig tan a pressa”, recalquen alguns d’ells. Una dona incideix en el fet que són les filles les que la porten. I és que l'informe diu que el 44% d'estos exconductors séniors s'han vist obligats a deixar les claus del cotxe per la pressió de l'entorn familiar.

Amb els anys, un home afirma trobar que ja no condueix “tan bé ni amb tanta força” i la filla corrobora que “a partir dels 75 anys, la gent ja vol estar més tranquil·la”. Per a un altre usuari, deixar la conducció “no li ha resultat incòmode”, però sí que reconeix que “ha perdut socialment”. I si no, afirma una altra exconductora, sempre hi ha l’opció de “dependre d’un taxi” o del transport públic. L'informe també apunta que no cal restringir la mobilitat sense causa justificada, però fan falta.

Un conductor de 95 anys atropella 12 persones a Vigo

El cotxe d’un conductor de 95 anys va envair la vorera marxa arrere quan intentava aparcar, i va atropellar dotze persones a Vigo. La majoria d'elles estaven menjant a la terrassa a l'aire lliure d'un restaurant. Afortunadament no s'han hagut de lamentar víctimes mortals ni ferits de consideració. La Prefectura de la Policia va informar que cinc persones van ser enviades a hospitals de Vigo i a set més les van donar d'alta al lloc dels fets. Entre els ferits hi havia un dels cambrers del restaurant. Notícies com esta situen els conductors majors en el punt de mira per la seua perillositat.

També et pot interessar

stats