El 13% dels conductors morts en accidents de trànsit el 2023 havien consumit cocaïna

Espanya és el segon país europeu que consumeix més cocaïna, només per darrere del Regne Unit

Vídeos de casos reals de conductors amb cocaïna / À Punt NTC

Farlopa, pols, neu, farina... Els sinònims de la cocaïna són tan populars i estesos com el seu consum a Espanya; un país que, segons l'European Monitoring Center for Drugs and Drugs Addiction, és el segon de tot el continent en el consum habitual d'esta droga, només superat pel Regne Unit.

Una substància que, a més de ser addictiva i molt perjudicial per a la salut física i psíquica de les persones, és de les més perilloses per a la conducció.

I és que les dades són contundents: segons les xifres oficials de l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses, l'any passat el 13% dels conductors morts en accidents de trànsit als qui se'ls va fer el test toxicològic van donar positiu en cocaïna. Una proporció que s'ha incrementat un 54% en l'última dècada.

A més, el 52% dels conductors que van perdre la vida en la carretera, és a dir, més de la meitat, van donar positiu en drogues, alcohol o psicofàrmacs en estes anàlisis forenses.

Unes xifres alarmants que posen en relleu la necessitat d'adoptar una política de tolerància zero amb esta mena d'imprudències que, cada any, influeixen decisivament en les estadístiques de mortalitat en carretera.

El perfil: homes d'entre 35 i 54 anys, que condueixen en moments d'oci

El perfil del conductor mort en accident de trànsit després d'haver consumit cocaïna també llança sorpreses i s'allunya d'alguns tòpics. I és que els consumidors més habituals no són joves, sinó majoritàriament homes d'entre 35 i 54 anys que circulaven principalment amb turismes o motos.

Els accidents solen ocórrer en època d'oci (a la nit, a l'estiu i en cap de setmana) i són principalment bolcades, xocs frontals o colps contra obstacles.

El perfil del conductor accidentat amb positiu de cocaïna
El perfil del conductor accidentat amb positiu de cocaïna / Fundación Línea Directa

Estes són algunes de les principals conclusions de l'estudi Stop Cocaïna: una addicció mortal. Presència i influència de la cocaïna en els accidents de trànsit (2013-2022), presentat este dimarts per la Fundación Línea Directa i realitzat en col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Seguretat Viària (FESVIAL).

L'informe es completa amb 1.700 enquestes a conductors de tota la geografia nacional en les quals els automobilistes donen la seua opinió sobre el binomi cocaïna-conducció.

Controls de la Guàrdia Civil: el 52% dona positiu en drogues

Encara més cridaneres són les xifres obtingudes a partir dels controls realitzats per l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil en tota Espanya excepte País Basc i Catalunya.

Les dades són molt preocupants, ja que el 52% de les més de 100.000 proves realitzades per la Guàrdia Civil el 2023 van donar positiu en drogues, un percentatge que, en el cas de la cocaïna, arriba al 19%, una xifra sensiblement superior a l'obtinguda per l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses.

Freqüència de consum
Freqüència de consum / Fundación Línea Directa

Els percentatges varien sensiblement segons la naturalesa del control: en el cas dels accidents, els positius en droga arriben al 26%, mentre que en el cas d'infracció aconsegueixen el 50% i en el dels controls preventius, al 56%.

Per tipus de substància, la més habitual en estes proves és el cànnabis (39%), seguida de la cocaïna (19%) i les amfetamines (8%). D'esta manera, la cocaïna ja és la droga més habitual entre els conductors morts en accident de trànsit a Espanya i la segona amb més presència en els controls de la Guàrdia Civil.

També et pot interessar

stats