Les víctimes de violència masclista cresqueren un 14% el 2023 a la Comunitat Valenciana

Huit de cada deu sentències dictades pels òrgans judicials foren condemnatòries

La presidenta de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere i vocal del CGPJ, Ángeles Carmona, en una imatge d'arxiu
La presidenta de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere i vocal del CGPJ, Ángeles Carmona, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La xifra de dones que han patit violència de gènere o masclista va augmentar un 14,1% durant el 2023 a la Comunitat Valenciana, segons dades publicades aquest dimecres pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. En total, es comptabilitzaren 28.214 víctimes al llarg de l'exercici, vora 500 més que el 2022. Les denúncies presentades en els òrgans judicials (28.955) s'incrementaren un 9% i el percentatge de sentències condemnatòries se situa en el 82,8%.

El balanç anual arreplegat per l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere situa la valenciana com la tercera comunitat autònoma d'Espanya en taxa de víctimes de violència per cada 10.000 dones: 106,5. Només la superen les Balears (124,8) i Múrcia (114,5). La ràtio mitjana de tota Espanya va ser de 79,4, sis punts i mig més alta que el 2022.

Per províncies, la de València és la que més denúncies concentra en matèria de violència contra les dones el 2023 (14.158), seguida d'Alacant (10.922) i Castelló (3.875). Vora el 66% les presentaren les mateixes víctimes, bé en el jutjat o bé en comissaria. La xifra, en tot cas, continua sent molt superior a la de denúncies interposades per l'entorn de la víctima, que van ser 436 durant els dotze mesos analitzats. Això és l'1,5% del total.

D'altra banda, les ordres de protecció acordades en els jutjats amb competències en Violència sobre la Dona en la Comunitat Valenciana ascendiren a 4.286, un 5,1% menys que les adoptades el 2022. Així i tot, van suposar el 80% de les 5.373 incoades, el percentatge més elevat d'Espanya després d'Aragó, Balears i Múrcia. Les denegades (1.038) van créixer un 16,9%, mentre que les inadmeses descendiren un 5,8%.

Al llarg del 2023 es van dictar 8.484 sentències en matèria de violència sobre la dona, incloent-hi els jutjats de violència sobre la dona, els tribunals penals i les audiències provincials. En termes absoluts, en 7.023 dels casos contenien un veredicte condemnatori, mentre que les 1.461 sentències restants (17,2%) foren absolutòries.

El percentatge de valencianes víctimes que es van acollir a la dispensa de l'obligació legal de declarar va augmentar un 15,5% respecte al 2022: un total de 3.218 va renunciar a prestar declaració contra les parelles o exparelles. D'elles, 1.766 eren espanyoles i 1.452 d'altres nacionalitats.

La presidenta de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, Ángeles Carmona, valora la importància de l'elevat percentatge de condemnes de les sentències dictades pels òrgans judicials, que assoleix un nou màxim històric anual a Espanya en situar-se en el 80,64%. Carmona explica que el fet que quasi nou de cada deu sentències dictades continguen una part dispositiva condemnatòria és un clar símptoma que el funcionament de la justícia i de tots els operadors que col·laboren amb jutges i jutgesses —fiscals, lletrats de l'administració de justícia, funcionaris, policies, psicòlegs, metges, treballadors socials, etc.— millora cada dia.

En nom de l'entitat, Carmona continua demanant a totes les víctimes de la violència de gènere que denuncien, que no guarden silenci i no patisquen en soledat. Hi ha eixida de la violència de gènere, però és necessari denunciar els fets en el jutjat o en comissaria, ha remarcat. Igualment, ha fet una crida als familiars, amics, companys de treball i veïnat de les possibles dones afectades perquè una telefonada a temps "pot ser crucial per a salvar una vida".

També et pot interessar

stats