Les víctimes de violència masclista augmenten un 24% entre abril i juny

La Comunitat Valenciana és la segona autonomia en nombre de víctimes per cada 10.000 dones, amb 21,8

Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuïta
Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuïta / À Punt NTC

El nombre de víctimes de violència masclista a la Comunitat Valenciana ha augmentat un 23,9% durant el segon trimestre, segons l'informe de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere. Les dades reflecteixen un increment important dels principals indicadors en comparació amb el segon trimestre de l'any passat, el més afectat per la crisi sanitària causada per la Covid-19.

En total, entre abril i juny d'enguany s'han registrat 5.589 víctimes (3.450 espanyoles i 2.139 estrangeres) en els jutjats, enfront de les 4.510 comptabilitzades un any abans. Per províncies, València ha sumat 3.059, Alacant, 2.104 i Castelló, 426.

Aquestes xifres col·loquen la Comunitat Valenciana com l'autonomia amb la segona taxa més alta del país en nombre de víctimes de violència de gènere per cada 10.000 dones (21,8), només per darrere de les illes Balears (25,7) i més de cinc punts per damunt de la mitjana nacional (16,6).

Les denúncies pugen un 14%

D'altra banda, els jutjats amb competències en violència sobre la dona de la Comunitat Valenciana van registrar durant el segon trimestre de 2021 un total de 5.656 denúncies, un 14,1% més que en els mateixos tres mesos de 2020, en el qual van sumar 4.958.

Malgrat que aquests òrgans judicials van continuar funcionant durant la declaració de l'estat d'alarma, les dades evidencien que la seua activitat es va reduir considerablement.

Durant el segon trimestre de 2021 es van sol·licitar davant els jutjats valencians un total de 1.421 ordes de protecció. D'altra banda, en els jutjats de violència sobre la dona el nombre de sentències condemnatòries es va incrementar un 116,5%, en passar de 388 en el segon trimestre de 2020 a 840 el mateix període d'enguany.

Valoracions

La presidenta de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, Ángeles Carmona, assenyala que les xifres demostren que durant els mesos més durs de la crisi sanitària "no va haver-hi una disminució real de la violència masclista", sinó que aquesta va romandre oculta a conseqüència del confinament i de les dificultats afegides a les quals havien d'enfrontar-se les víctimes per a escapar del control dels maltractadors i denunciar.

Aquesta circumstància explica els motius de l'important augment que s'ha produït tant en el nombre de denúncies com de dones víctimes entre abril i juny d'enguany, mesos durant els quals les mesures imposades a conseqüència de la crisi sanitària ja s'havien relaxat.

Per això, Carmona demana que "no s'abaixe la guàrdia" i recorda que "és fonamental continuar treballant com fins ara amb l'objectiu últim d'erradicar aquesta xacra".

També et pot interessar

stats