Dos de cada mil valencianes majors de 14 anys ha patit violència masclista

A la Comunitat Valenciana el nombre de dones víctimes va arribar l'any passat a prop de les 4.500, amb una edat mitjana de 37 anys. Continuem sent la segona autonomia amb pitjors xifres

Telèfon d'assistència per atendre la violència de gènere
Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuita / À Punt

Dos de cada mil dones valencianes, majors de 14 anys han patit violència masclista. Estem sis dècimes per damunt de la mitjana espanyola i el nostre és un dels territoris on més víctimes hi ha, només per darrere d'Andalusia. Son les dades que publica aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística.

L'any de la pandèmia ha vist com les xifres de violència de gènere s'han reduït de manera significativa, en especial durant els mesos en què la mobilitat va estar restringida per alguns dels dos estats d'alarma que es van declarar per a lluitar contra la malaltia.

En concret, durant el 2020, a la Comunitat Valenciana es van registrar 4.473 dones com a víctimes d'aquest tipus de violència, on es contemplen les agressions a la llibertat sexual, les amenaces, les coaccions o la privació arbitrària de la llibertat que un home exerceix contra una dona de què és o ha sigut cònjuge. Aquesta xifra representa un 8,9% menys que l'any anterior. Al conjunt d'Espanya les víctimes arriben a les 29.215, també un 8,4 % menys que en 2019.

L'edat mitjana de les víctimes era de 37 anys i la dels homes denunciats 40

El balanç que acaba de fer públic l'INE, a partir dels registres del Ministeri de Justícia, també conclou que pràcticament la meitat de totes les víctimes tenia entre 30 i 44 anys i que el major descens en les denúncies s'ha produït entre les dones de menys de 18 anys i el major increment entre les que estan entre 50 i 54 anys. Això fa que l'edat mitjana de les víctimes fora de 37,1 anys.

En l'altre extrem, 29.135 homes van ser denunciats per violència de gènere a tot el país, el que també representa una caiguda interanual del 8,4%. De nou, quasi la meitat dels denunciats tenien entre 30 i 44 anys i la seua edat mitjana es va situar en els 39,9 anys.

La segona autonomia amb més víctimes

Per autonomies, la Comunitat Valenciana és la segona en xifres absolutes de víctimes, només per darrere d'Andalusia, però la tercera en termes relatius.

Segons l'estadística, 2 de cada 1.000 dones valencianes majors de 14 anys han sigut víctimes de violència de gènere. Només ens supera Múrcia per una dècima i empatem amb La Rioja. La taxa espanyola és d'1,4 per cada mil dones.

També et pot interessar

stats