Les víctimes del franquisme que queden al cementeri de Castelló s'exhumaran abans del 2023

La Diputació de Castelló destinarà 50.000 euros del pressupost del 2022 a aquesta tasca de reparació de la Memòria Històrica

Tècnics i autoritats en el cementeri de Castelló
Tècnics i autoritats en el cementeri de Castelló / Arxiu Diputació de Castelló

Els pressupostos de la Diputació de Castelló per al 2022 inclouran una partida de 50.000 euros per a exhumar totes les víctimes del franquisme que queden al cementeri de Castelló de la Plana.

Així s'ha decidit gràcies a la coordinació entre la Diputació, l'Ajuntament de Castelló, la Generalitat Valenciana i el Grup per la Revolta de la Memòria Històrica de Castelló. Les entitats han establert també una planificació conjunta dels treballs que queden per fer al cementeri.

La diputada provincial de Memòria Històrica, Tania Baños, ha transmés "l'emoció personal" que sent pel que s'ha fet per recuperar la memòria en poc més de dos anys. Unes accions que, puntualitza, "no només estan relacionades amb el cofinançament de les campanyes d'exhumacions".

L'any 2020 la Diputació va acordar amb el Grup per la Revolta de la Memòria Històrica la cessió durant cinc anys del seu arxiu de memòria de la província de Castelló. L'objectiu del conveni va ser que qualsevol persona interessada poguera accedir als documents i bases de dades elaborades pel col·lectiu.

Per part seua, el president de la Diputació, José Martí, ha explicat que han complit amb el que van prometre: "Vam vindre per a canviar les coses i ho estem fent, perquè creiem que és just. No es tracta d'anar contra res ni contra ningú; simplement volem ajudar les persones ja molt majors a complir l'anhel de localitzar i identificar els seus familiars", ha agregat Martí.

La Diputació de Castelló ha sigut la primera diputació valenciana a sumar-se a la Xarxa de Memòria Històrica impulsada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies formada per 130 localitats, entre elles la ciutat de Castelló de la Plana.

També et pot interessar

stats