Víctimes d'abusos presenten una contraproposta al Vaticà per a erradicar la pederàstia de l'Església

Exigeixen que un culpable de qualsevol tipus d'agressió contra un menor siga “expulsat del càrrec i de l'ofici del sacerdoci de forma immediata”.

Manifestació en suport a les víctimes d'abusos sexuals al castell Sant'Angelo de Roma
Manifestació en suport a les víctimes d'abusos sexuals al castell Sant'Angelo de Roma / Giuseppe Lami (Efe)

L'organització Ending Clergy Abuse (ECA), una de les organitzacions de víctimes d'abusos per part del clergat més actives, ha presentat un compendi de 21 normes que al seu juí hauria d'adoptar el Vaticà si vol erradicar definitivament el flagell de la pederàstia i els bisbes encobridors.

Els membres d’ECA han exigit que qualsevol home del clergat que haja sigut trobat culpable de qualsevol tipus d'agressió o abús contra un menor, així com qualsevol eclesiàstic còmplice de mantindre en secret el cas siga “expulsat del càrrec i de l'ofici del sacerdoci de forma immediata”.

També han instat que la documentació i informes sobre les investigacions canòniques relatives als casos d'abús siguen transmeses automàticament a les instàncies de la justícia ordinària, la qual cosa en la pràctica suposa la fi del secret pontifici. Així mateix, han demanat que siguen els òrgans jurídics de cada país els que es facen càrrec de les denúncies d'abusos a menors.

A més, han exigit al Vaticà que pose en pràctica les recomanacions de la Comissió sobre els Drets del Xiquet de l'Organització de Nacions Unides (ONU) que va publicar un informe el 2014 en què li exigia que “destituïsca dels seus càrrecs i entregue a la policia tots aquells que siguen culpables d'abusos sexuals a menors”. 

Les víctimes també han sol·licitat que s'elimine la immunitat dels diplomàtics vaticans perquè puguen així ser jutjats en els llocs on cometen els delictes.

Igualment, han proposat que les conferències episcopals reserven part del seu pressupost a les indemnitzacions a les víctimes d'abusos, alguna cosa que ja exerciten alguns països. 

D'altra banda, han demanat que es facen públics tots els registres i arxius amb els religiosos que han comés abusos a menors, inclosos els ja apartats o morts.

Les víctimes, insatisfetes 

Les expectatives de les víctimes van quedar insatisfetes després de les conclusions presentades pel papa en la cimera antipederàstia. No obstant això, els organitzadors han assegurat que aquesta trobada “no és el final”.

Així, han informat que, en el termini màxim d'un o dos mesos, el Vaticà comptarà amb una nova legislació per a lluitar contra els abusos. Això inclourà un nou motu proprio papal sobre la protecció de menors i un manual d'instruccions perquè els bisbes afronten les denúncies i acompanyen les víctimes.

També et pot interessar

stats