Víctimes de la Brigada Politicosocial franquista presenten querelles per les tortures que van patir

La seua història forma part de la causa oberta contra els crims del franquisme a l'Argentina.

VÍDEO | Víctimes de la Brigada Politicosocial franquista presenten querelles per les tortures que van patir

Un grup de persones que van ser torturades per la Brigada Politicosocial de Franco l'any 1971 han presentat les primeres querelles per aquells fets en un jutjat de València. Les víctimes, aleshores estudiants universitaris lligats al Partit Comunista, van passar 19 dies a la Prefectura Superior de Policia de València sotmesos a interrogatoris i tortures contínues. Després van ingressar a la presó Model de València, acusats d'associació il·lícita i propaganda il·legal.

La seua història forma part de la causa oberta contra els crims del franquisme a l'Argentina. Ara esperen que la Llei d'amnistia de 1977 no paralitze el procés perquè asseguren que són delictes de lesa humanitat que no es poden amnistiar ni prescriuen.

Al capdavant d'aquells colps estava Benjamín Solsona, un dels caps de la Brigada Politicosocial, i contra qui es dirigeixen les querelles.

Segons destaca Pepe Gálvez, una de les víctimes que ha presentat una querella, la primera nit que van passar a la comissaria ja tenien l’estómac negre dels colps. Gálvez tenia 21 anys quan el van detindre la matinada del 23 d'abril de 1971.

Les querelles busquen un reconeixement a la seua lluita per la democràcia i recuperar la memòria d'un temps que s'ha d'evitar que torne.

“Volem mantindre un missatge a la societat que això va passar i que no ha de tornar a passar. L’única manera que no torne a ocórrer és que es tinga clar què i per què va passar”, ha manifestat Gálvez.

També et pot interessar

stats