Els viatges amb cotxes compartits es disparen pels elevats preus de la gasolina

A la Comunitat Valenciana, aquesta forma de desplaçament creix un 71% enfront del 64% en el conjunt d'Espanya

Els viatges amb cotxes compartits es disparen / À Punt NTC

Aplicacions per a oferir un lloc en vehicles particulars, grups de WhatsApp per a compartir cotxe… són mètodes per a viatjar que no paren de créixer. I és que la pujada de preus del combustible fa que busquem opcions més barates.

L’encariment de la gasolina també ha fet que el preu d’aquest servei puge al voltant d'un 15-20%, però, tot i això, és l’opció més econòmica. Viatjar sol en un cotxe o utilitzar tren o avió és inviable per a moltes persones. Per a anar a Barcelona, per exemple, necessitem gastar uns 60 euros en gasolina, però si busquem aquest trajecte en plataformes de cotxe compartit com BlaBlaCar, ens pot costar entre 15 i 30 euros aproximadament, depenent de les hores d’eixida i del preu que estime cada conductor. L’estalvi és molt considerable.

Companyia, estalvi i menys contaminació

Chema és un de tants conductors que ofereix el seu cotxe. Ens conta que des de fa una temporada nota que hi ha molta més gent que ofereix aquest servei. "En l’aplicació he vist que hi ha més viatges publicats i a totes hores. Jo sempre que faig un desplaçament llarg compartisc el cotxe, m’agrada més fer-lo en companyia i recupere la despesa de la gasolina", assegura.

El dia que parlem amb ell se’n va cap a Barcelona i recull tres persones. Una és Victòria, treballa a València, però té la família a Tarragona. "Vaig a passar el cap de setmana, el tren em costava 45 euros i l’opció de compartir el cotxe és més barata", explica.

María també va en el cotxe de Chema. Va a passar un parell de dies a Barcelona i anirà i tornarà d’aquesta manera. "Cada vegada al meu voltant conec més gent que utilitza aquest sistema", confessa.

Un 71% més de moviments a la Comunitat Valenciana 

Durant el mes de juliol, en la primera operació eixida de l’estiu, la plataforma de cotxes compartits BlaBlaCar va registrar 350.000 desplaçaments en tot Espanya, un 40% més que el 2019. La Comunitat Valenciana és una de les zones on més ha crescut aquest servei: un 71%, metre que al conjunt d’Espanya s’ha incrementat un 67%, com explica Florent Bannwarth, director d’operacions de BlaBlaCar a Espanya i Portugal.

Els conductors i conductores que s'inscriuen en aquesta plataforma per a oferir compartir els viatges en el seu cotxe s’ha disparat: 30.000 persones noves durant el mes de juliol passat. També puja l’edat dels usuaris, ja que la mitjana ha passat dels 25 als 32 anys. 

Són xifres rècord des que aquesta plataforma opera a Espanya, fa tretze anys. Òbviament, l’augment del preu del combustible i l’estalvi que implica compartir cotxe n'és la principal raó, però també n'hi ha d'altres. "No viatjar a soles o fer que el viatge siga més sostenible també són altres motius. Cada vegada la gent està més conscienciada amb el tema de la contaminació", assegura  Bannwarth. També hi ha un altre tema: la solidaritat. "Hi ha llocs que no estan connectats per cap mitjà de transport o són molt precaris, així que aquest servei permet a la gent que no té vehicle poder arribar-hi", conclou. A la Comunitat Valenciana BlaBlaCar ja ha connectat el 93% dels municipis. 

També et pot interessar

stats