Els vianants reconquesten els carrers en la Setmana Europea de la Mobilitat

Activitats per tot el territori fomenten l’ús de formes de transport més sostenibles fins al 22 de setembre, Dia Sense Cotxes

El consistori ilicità ha obert la Setmana Europea de la Mobilitat amb la celebració del 'Pàrquing Day'
El consistori ilicità ha obert la Setmana Europea de la Mobilitat amb la celebració del 'Pàrquing Day' / Ajuntament d'Elx

Una altra manera de moure’s, més sostenible i amable amb les persones i el medi ambient, és possible. Aquesta és la premissa que defensa la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible, que ha arrancat aquest divendres i s'allargarà fins al 22 de setembre, i a la qual s’han sumat els ajuntaments de diversos municipis de la Comunitat Valenciana.

València: places i parcs per a vianants 

L’Ajuntament de València ha organitzat tot un seguit d’activitats de conscienciació aprofitant els espais conquistats en les successives reformes de places i parcs. Entre elles, un concurs de preguntes sobre mobilitat amb diversos premis i una gran festa infantil a la recentment reformada plaça de la Reina, on hi haurà teatre musical, titelles, contacontes i actuacions musicals, entre d’altres.

A més, el dia 22 tanca la setmana amb el Dia Sense Cotxes, amb desplaçaments gratuïts en tots els autobusos de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) des de les 03:00 hores de la matinada del dia 22 fins a les 03:00 hores de la matinada del 23.

Castelló de la Plana: bicicletades i rutes de patinadors

Castelló de la Plana també ha organitzat una agenda sota el lema "Recuperem els carrers", amb accions repartides en deu punts de la ciutat. Entre elles, s’ha programat un recorregut per la ciutat amb un grup de patinadors, una ruta a peu per a gent gran i una macro bicicletada amb final al parc Ribalta. Com altres municipis, el consistori celebra el dia 22 el Dia Europeu sense Cotxes, amb una zona restringida al trànsit de vehicles. 

Precisament Castelló de la Plana és la ciutat d’entre 100.000 i 250.000 habitants que més ha reduït els seus nivells de contaminació el 2021, segons l'Observatori de la Sostenibilitat. Amb uns 100 quilòmetres de xarxa pedalable, és la tercera ciutat d’Espanya amb més carrils bici per habitant, després d'Albacete i Vitòria, segons el Baròmetre de la Bicicleta de l'Institut Nacional d'Estadística de 2019.

Alacant: potenciar l’ús de mitjans alternatius

Per la seua part, Alacant ha donat protagonisme als mitjans alternatius de mobilitat en la seua programació. Així, el consistori ha preparat un taller d'assessorament per a la reparació de bicis i altre sobre conducció de patinets elèctrics. A més, s’han establit diverses rutes per a vianants, ciclistes i patinadors amb els Itineraris per a Vianants, per tal de fomentar el turisme per la ciutat.

Elx: jardins on hi havia cotxes

El municipi d’Elx ha iniciat aquesta setmana d’esdeveniments sostenibles amb la celebració del Dia del Pàrquing. Durant la jornada, diverses places d'aparcament de la ciutat s'han transformat en jardins per a mostrar les possibilitats dels espais públics més enllà dels vehicles de motor.

El consistori també ha organitzat una marxa senderista al voltant del pantà d’Elx i una ruta ciclista al voltant de la ciutat.

També et pot interessar

stats