Vi brisat de la Marina: el blanc que s’elabora com si fora negre
Cellers de Benissa, Llíber i Xaló destaquen en la producció d’aquesta varietat de vi fet amb raïm moscatell conegut també com a orange wine
Cada vegada s’escolta més el concepte de “vi brisat” o orange wine. I tot i que pot semblar que està de moda, ja es produïa fa 6.000 anys a Geòrgia abans que arribara al Mediterrani.
El vi brisat agafa el nom de brisa, que és com s’anomena la pell de raïm, perquè en macerar el most amb aquesta, agafa un color particular. Es tracta d’un vi blanc fet a partir de raïm moscatell que s’elabora com si fora negre.
A la Marina Alta trobem cellers que produeixen aquesta varietat. El celler Joan de la Casa a Benissa va ser un dels primers a endinsar-se a la Comunitat Valenciana en les tècniques del vi brisat. A Llíber, el celler de Pepe Mendoza continua elaborant-lo en àmfores. I a Xaló, els viticultors Manu Guardiola i Eladi M. Fullana també han apostat per aquesta tècnica vitivinícola.