Veus expertes pronostiquen que la Comunitat Valenciana és prop d’arribar al pic de la cinquena onada

Científics i matemàtics coincideixen que, per a doblegar la corba, cal més previsió en les restriccions i més trellat per a complir-les

Veus expertes pronostiquen que la Comunitat Valenciana és prop d’arribar al pic de la cinquena onada

Amb la Comunitat Valenciana submergida de ple en la cinquena onada, la pregunta que es fa la ciutadania és quan traurà el cap. A l'espera de veure el resultat de les mesures restrictives, que van entrar en vigor fa quasi dues setmanes, el nombre de persones contagiades de coronavirus continua sent vertiginós. 

En À Punt NTC hem consultat veus expertes en investigació mèdica i en matemàtiques per a veure quan baixaran aquestes xifres. 

Les matemàtiques pronostiquen que no falta tant per a tocar el cim i començar a baixar-lo. El matemàtic Santi Cremades ha assegurat que ja s’està apreciant com el creixement s’està alentint. Per això, s’arribarà al pic en breu i es baixarà al més ràpid possible. “En una setmana estarem parlant de la baixada de la cinquena onada”, ha dit. 

L'experiència dels investigadors apunta també en la mateixa línia i parlen d'una crescuda alentida. El metge i investigador Salvador Macip creu que la pujada no durarà molt de temps, ja que ja hi ha una gran part de la població infectada. “Sembla que no s’ha arribat al pic encara, però les mesures fan que es vaja alentint”, ha manifestat. 

Les mutacions del virus el fan menys agressiu, però més contagiós, i això és el que ha passat amb la variant delta, que ha vingut per a capgirar-ho tot. També aquell 70% de població vacunada amb què s'esperava arribar a la desitjada immunitat de grup. 

Els càlculs matemàtics deixen entreveure que, per aconseguir ara la immunitat de grup, haurien d’arribar al 80% de població vacunada. En els models que usa la ciència exacta hi ha tres variables que s'han de tindre en compte: el nombre de gent susceptible de contagiar-se, el nombre de contagis i aquells que se n'han recuperat, i ara els números no són els que eren.

La ciència mèdica i la matemàtica tornen a coincidir en l'operació que cal resoldre: més previsió en les restriccions i més trellat a l’hora de complir-les. Això és igual a la millor vacuna contra el virus. 

També et pot interessar

stats