Les veus expertes adverteixen del perill de DANA intenses aquesta tardor

L’acumulació de calor a la mar durant l’estiu no només fa augmentar les nits tropicals, sinó que pot generar gotes fredes fortes

VÍDEO | Arriba la primera DANA de la temporada
Imatge d'arxiu d'una Dana / À Punt NTC

Aquest divendres s’ha presentat a la seu universitària d’Alacant el documental 50º que analitza el canvi climàtic i les amenaces que se’n deriven, com ara l’augment de la temperatura, del nivell de la mar o de la intensitat i freqüència de les tempestes, entre altres. 

En el col·loqui i debat posterior han participat l’activista de l’associació Entrepobles, Àlex Guillamón, i el director del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant, Jorge Olcina, que han advertit de les conseqüències del canvi climàtic a curt termini. 

Unes conseqüències que ja “estem sentint en els nostres propis cossos”, afirma Guillamón, cosa que afavoreix que cada vegada més persones s’adonen que el canvi climàtic és real i que “no és una cosa del futur”.

En aquest sentit, Olcina ha vaticinat que després d’un estiu tòrrid, existeix el perill que les DANA siguen molt intenses aquesta tardor. Açò es deu, explica, a què la temperatura de la Mediterrània ha pujat molt durant els últims mesos, cosa que té dues conseqüències.

La primera, que ja l’hem patida en molts municipis costaners durant l’estiu, és un augment de les nits tropicals. I la segona és una mar potencialment inestable que, en cas de situacions de DANA o gota freda, podria donar lloc a tempestes molt intenses que podrien causar inundacions.

Per això, aquesta tardor serà especialment complicada, adverteix l’expert. “Hem de parar molta atenció a l’evolució de l’oratge perquè qualsevol lleugera inestabilitat podria desembocar en una situació de pluges importants”, postil·la. 

També et pot interessar

stats