Veto als comiats de fadrí i fadrina amb xaranga

Dénia, Gandia i el districte de Ciutat Vella prohibeixen les celebracions privades acompanyades d'aquests grups de músics.

VÍDEO | Veto als comiats de fadrí i fadrina amb xaranga

Dénia prohibeix els comiats de fadrí i fadrina amb xaranga durant tot l'estiu. Aquest costum s'ha generalitzat a la població de la Marina Alta, però també a altres municipis com Gandia i al districte de Ciutat Vella de València, on la saturació acústica i les molèsties als veïns han provocat que siguen prohibides. 

A Dénia, el veto només és en estiu perquè és una època de l'any en què coincideixen aquests comiats amb xaranga amb actes institucionals i actuacions per les festes al poble. La raó, com diu Javier Scotto, regidor de Protecció Ciutadana, "és per saturació d'actes", però en setembre les xarangues ja poden eixir al carrer si demanen l'autorització corresponent al consistori. 

A Alacant, la regulació permet aquestes festes privades si demanen permís a l'Ajuntament i compleixen una sèrie de requisits, com ara, que no comporten una alteració de soroll. En cas contrari, poden ser sancionats amb multes que van dels 600 als 12.000 euros.  

Multes de fins a 1.500 euros

En canvi, a Gandia (Safor) les xarangues que acompanyen els comiats de fadrí i fadrina estan prohibides tot l'any, tant a la platja com al poble per a acabar amb els problemes de soroll i de convivència. Estan vetades des que en 2017 es va posar en marxa l'ordenança de convivència a l'Ajuntament. De fet, les multes per no complir-la poden arribar fins als 1.500 euros. 

Al districte de Ciutat Vella de València també estan prohibides tot l'any des que la zona va ser declarada Zona Acústicament Saturada (ZAS). El districte comprén el barri del Carme, el Pilar, el Mercat, la Seu i la Xerea.  

També et pot interessar

stats