Els veterinaris alerten de l’augment de casos de leishmaniosi a la Comunitat Valenciana

La incidència d’aquesta malaltia animal que es transmet a les persones és set vegades superior a la mitjana estatal.

Els veterinaris alerten de l’augment de casos de leishmaniosi a la Comunitat Valenciana
Els veterinaris alerten de l’augment de casos de leishmaniosi a la Comunitat Valenciana

El nombre de casos de la leishmaniosi, una malaltia animal que es transmet a les persones, ha augmentat a la Comunitat Valenciana, on és set vegades superior a la mitjana estatal. Així ho alerten tant el Col·legi de Veterinaris com la Conselleria de Sanitat.

Les dades de l’últim Informe Epidemiològic de Malalties Transmeses per Vectors de 2018, elaborat per Sanitat, adverteix que “no és un fenomen conjuntural, ja que els casos en persones han passat de 87 el 2013 a 174 cinc anys després”.

Per això, el Consell Valencià de Col·legis Veterinaris (CVCV) reclama que l’actual obligatorietat d’identificar als gossos amb la malaltia “s’estenga als furons i gats per a així millorar el control epidemiològic de la leishmaniosi i de la ràbia”.

La petició dels col·legis de veterinaris s’ha produït després que el veterinari valencià Jacobo Giner confirmara, en un estudi publicat en la revista Veterinary Parasitology, el primer cas Leishmània infantum en un furó domèstic infectada en una zona endèmica com Espanya, on sovint es detecta aquesta malaltia en gossos i, amb menor intensitat, en gats.

Inmaculada Ibor, la presidenta del CVCV, aclareix que si els furons i els gats estigueren identificats en el Registre Informàtic Valencià d’Identificació Animal (Rivia) es podrien comparar els casos comunicats per les clíniques en aquesta xarxa amb els notificats pels centres de salut en persones, la qual cosa ajudaria a decidir estratègies per a previndre aquesta i altres possibles zoonosi.

També et pot interessar

stats