Les vendes de la grossa de Nadal cauen un 25%

La patronal de loters adverteix que l'Estat deixarà d'ingressar enguany 1.200 milions d'euros i que 14.000 llocs de treball estan en perill.

Administració de loteria de Manises
Administració de loteria de Manises / Iván Terrón (Europa Press)

La loteria de Nadal també s'està veient afectada per la pandèmia. A només un mes perquè se celebre el sorteig de la grossa, les administracions de loteria noten els efectes derivats de la crisi sanitària i les vendes s'han reduït un 25% respecte de l'any passat, encara que entre els mesos de juliol i setembre la caiguda en les vendes va arribar al 30%. A pesar d'aquest lleu repunt, les xifres continuen preocupant el sector, ja que aquest sorteig representa entre un 50% i 70% de la facturació anual de les administracions de loteria.

El president de l'Agrupació d'Administradors de Loteria (Anapal), Josep Manuel Iborra, ha explicat a À Punt que aquest descens ha sigut provocat per la supressió de les festes locals, el que ha fet que moltes associacions no hagen fet enguany loteria. "La Covid-19 ha reduït la sociabilitat i la relació de col·lectius. Com que no hi ha hagut festes, no s'ha gastat aquest sistema per a finançar-les", ha exposat. Les vendes a través de participacions d'organismes, com ara clubs esportius, entitats festives, empreses i organitzacions socials, que tradicionalment han sigut un motor del sector, enguany han baixat un 50% respecte al volum d'anys anteriors. Per aquest motiu, Anapal calcula que l'Estat deixarà d'ingressar 1.200 milions d'euros, un 40% menys que el 2019.

Una altra causa del descens és la restricció a la mobilitat, que ha afectat el turisme, així com el tancament de l'hoteleria i les limitacions d'aforament als establiments de restauració, que ha fet caure la venda de loteria en l'estiu un 30%.

Enguany, els valencians i valencianes gastaran una mitjana de 73,96 euros, una xifra que està per damunt de la mitjana espanyola, que se situa en 65,66 euros. Per províncies, a València s'invertiran 76,11 euros per persona, 72,20 euros a Castelló i 71,54 euros a Alacant, segons ha informat Loteries i Apostes de l'Estat.

Els loters demanen a Loteries una comissió de seguiment econòmic i mesures urgents

La patronal d'administracions de loteries ha demanat una comissió de seguiment econòmic per a avaluar les mesures necessàries per a fer front a la gestió del sorteig de Nadal i les previsibles pèrdues del 2020. A més, els loters proposen millores en el sistema de gestió de la grossa que, consideren, ajudaria a augmentar les vendes, com ara la possibilitat de pagament de participacions en les administracions.

D'altra banda, Anapal considera necessària una actualització del sistema de comissions, congelat des de fa setze anys, segons el qual el 30% de les administracions de loteria es troben en el llindar de la rendibilitat i amb el qual estarien en risc 14.000 llocs de treball del sector.

També et pot interessar

stats