El veïnat de la Pobla de Vallbona denuncia que fa dècades que pateix els efectes d’una vaqueria

Es queixen que la pudor és constant, que l’explotació genera molt de soroll i dubten del correcte tractament del fem 

Polèmica al Camp de Túria entre una vaqueria i el veïnat de diverses urbanitzacions / À Punt NTC

Al Camp de Túria es viu una polèmica amb una vaqueria de Bétera que fins ara havia protagonitzat portades per ser exemple de tractament animal. El veïnat de dues urbanitzacions de la Pobla de Vallbona denuncia que fa dècades que pateixen els efectes d’algunes presumptes irregularitats en l'activitat de l'explotació, i ara temen que la situació s'agreuge amb la possible ampliació.

Diuen que pateixen la pudor, el soroll i una deficitària gestió del fem que generen les vaques des de fa molts anys. Ara tenen por que la situació s'agreuge amb la possible ampliació de l'explotació ramadera.

Veïns i veïnes de les urbanitzacions El Cerrao i la Lloma Llarga, asseguren que pateixen, des de finals dels anys noranta, les conseqüències de tindre la vaqueria (que està al terme de Bétera) situada molt prop de les cases.

Denuncien que les 40.000 vaques generen unes 160 tones d’excrements al dia, per la qual cosa la pudor és constant. També que l'activitat en la vaqueria provoca molt de soroll i dubten del correcte tractament del fem. A més, afirmen que la granja vol multiplicar per 5 el terreny d'activitat, de forma que algunes de les cases es quedarien a menys de 500 metres de l’explotació. 

L'Ajuntament de la Pobla de Vallbona dona suport a les reivindicacions argumentant que l'activitat és il·legal des que es va aprovar el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de Bétera l'any 2000. L’alcalde, Josep Vicent Gandia, assegura que es tracta de sòl agrícola protegit en què no es pot dur a terme l’activitat de granja intensiva. 

Però el responsable de la granja, Ramón Morla, es defensa. Assegura que compleixen tota la normativa acústica i de tractament de residus, ja que el fem de les vaques es composta i passa a ser adob per als cultius. Per això, considera que hi ha un malentés. Afirma que ha iniciat un expedient de modificació del PGOU, però assegura que els nous terrenys es destinen al cultiu de cereals i a la instal·lació d'una planta de gas. “Inclús el veïnat es podria veure beneficiat d'aquest gas”, puntualitza. 

L'ajuntament de Bétera té l'última paraula, perquè la vaqueria està al seu terme. Hem contactat amb el consistori, de moment sense resposta.

També et pot interessar

stats