El veïnat de Pinedo decideix que tanquen la depuradora

Voten a favor de demanar al TSJCV l'execució de la sentència si la instal·lació obri dilluns.

El veïnat de Pinedo, reunit aquest diumenge a la seu de l'alcaldia pedània.
El veïnat de Pinedo, reunit aquest diumenge a la seu de l'alcaldia pedània.

El veïnat de Pinedo que denuncià l'activitat de la depuradora ha decidit aquest diumenge demanar al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) l'execució de la sentència que ordena el tancament de la fase III de la depuradora.

En total 17 famílies han participat en la votació a la seu de l'alcaldia pedània, que s'ha resolt amb una aclaparadora majoria absoluta a favor d'acudir al tribunal, el mateix dia en què s'acabava el termini de compliment voluntari que havia donat el TSJCV en el requeriment del mes de setembre.

El col·lectiu veïnal va posar en marxa el plet judicial en comprovar que la depuradora era il·legal i que no complia els requisits de la normativa exigida per la Unió Europea, com ara el fet d'estar a més de dos quilòmetres del nucli urbà.

Les veïnes i els veïns de Pinedo han decidit demanar al TSJCV que s'execute la sentència del tancament després d'haver abordat la qüestió amb l'alcalde de la pedania, Josep Gimeno, i escoltar els plans de la corporació municipal per a la infraestructura. Amb tot, el portaveu dels veïns, Jaume Chornet, havia explicat que no coneixen els plans amb detall i que els han remés al pla territorial de l'Horta.

La clàusula judicial obligarà a tancar tota la depuradora, ja que les dues primeres fases depenen de la tercera. Per això, l'Ajuntament de València considera que el tancament és “inviable” i “inassumible”. El regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, ha afirmat que la mesura suposaria “vessar directament a la mar la totalitat dels residus del sistema de sanejament de vora un milió de persones”.

Malgrat tot, el veïnat ha decidit fer efectiva l'execució de la sentència si aquest dilluns torna a obrir la tercera fase de la depuradora. Es queixen que fa 40 anys que es veuen afectats per la instal·lació i han denunciat els efectes que té, no sols en el vessant econòmic i social, sinó en la seua salut.

També et pot interessar

stats