El veïnat de l'Alcoraia demana la protecció de les infraestructures hidràuliques

La petició es fonamenta en la importància de l'aigua en el desenvolupament de la ciutat i l'horta d'Alacant

El veïnat de l’Alcoraia demana la protecció de les infraestructures hidràuliques / À Punt NTC

La falta d'aigua és un mal endèmic a les comarques del sud i les infraestructures hidràuliques són una constant per a combatre-la. A la partida alacantina de l'Alcoraia hi ha uns depòsits construïts l'any 1880 per a conduir l'aigua fins a la ciutat, una infraestructura que encara s'utilitza i que alguns col·lectius reivindiquen que s'incloga en el catàleg de béns i espais protegits.

Els depòsits es construïren en terrenys del marqués de Benalua per a dur l'aigua fins a Alacant i abastir una ciutat que, a finals del segle XIX, no parava de créixer. Prompte arribaren les aigües de Saix i els depòsits de l'Alcoraia es destinaren a altres usos.

Amb una capacitat de 3.000 metres cúbics, estan formats per sis voltes de canó i encara abasteixen les zones rurals més pròximes. Potser per això els depòsits es troben en bon estat de conservació i alguns col·lectius i veïnat de la zona en demanen la protecció. 

La petició es fonamenta en els valors arquitectònics, patrimonials i culturals que ofereix el conjunt i en la importància de l'aigua en el desenvolupament de la ciutat i l'horta d'Alacant. "Falta una estratègia conjunta que abaste i senyalitze els punts tan interessants com els brolladors o les séquies", ha manifestat Jorge Payà, expert en patrimoni hidràulic de l’horta d’Alacant.  

A banda de protegir la infraestructura, la inclusió al catàleg de béns i espais protegits aprofitaria també per a fomentar les visites a les partides rurals d'Alacant.

També et pot interessar

stats