Si vas a Madrid no t’oblides d’apegar l’etiqueta al cotxe

La capital d’Espanya multa des d’aquest dimecres els vehicles que no duguen el distintiu de la DGT.

La capital d’Espanya multa des d’aquest dimecres els vehicles que no duguen el distintiu de la DGT.
La capital d’Espanya multa des d’aquest dimecres els vehicles que no duguen el distintiu de la DGT.

Aquest dimecres, la ciutat de Madrid activa l’obligatorietat d’exhibir el distintiu ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT) en els vehicles que circulen pel nucli urbà, siguen o no de residents. La mesura, que està recollida en la nova ordenança de mobilitat sostenible aprovada fa sis mesos, tipifica l’absència de l’etiqueta com una infracció lleu i la sanciona amb multes de fins a 100 euros. Tanmateix, el consistori ha fixat en 15 euros ara al començament de la norma. 

El consistori ha justificat la mesura en la sensibilització i el seu ús com a eina per a lluitar contra la contaminació, mitjançant la regulació de l’accés dels vehicles en funció del nivell d’emissions tòxiques.

La DGT ha expedit un distintiu ambiental per a tots els vehicles, amb excepció dels de gasolina que foren matriculats abans del 2000, dels dièsel anteriors a 2006 i de les motos anteriors al 2000. Les etiquetes determinen el nivell de contaminació, de menys a més, segons les següents categories:

 

- Zero Emissions (etiqueta blava): vehicles elèctrics i híbrids endollables.

- ECO (etiqueta verda i blava): híbrids no endollables.

- C (etiqueta verda): turismes i furgonetes de gasolina posteriors a 2006 i de dièsel matriculats a partir de 2014.

- B (etiqueta groga): vehicles de gasolina des del 2000 i dièsel de 2006 a 2014.

El govern municipal fa ús d’aquests adhesius per a aplicar els protocols contra la concentració d’alts nivells de pol·lució, en una escala de cinc nivells (de menor a major contaminació) en la qual es redueix progressivament l’accés dels vehicles a partir de l’escenari dos. Des d’aquest nivell, es prohibeix la circulació dels vehicles sense etiqueta pel centre i la circumval·lació M-30. En el tres, la restricció s’estén a tota la ciutat; en el quatre arriba als vehicles amb pegatina B; i en el quint als C, un escenari que encara no s’ha activat. 

En l’actualitat a l’àrea de prioritat residencial de la capital d’Espanya, que es coneix com Madrid Central, es prohibeix l’accés als vehicles sense distintiu, els B i C de no residents només poden accedir per a estacionar en un aparcament, i els Zero Emissions i els ECO poden circular i aparcar, amb un màxim de dues hores en el cas dels segons. 

També et pot interessar

stats