És la variant britànica la causant de l’augment dels contagis en la tercera onada?

Els experts alerten que la nova soca té un risc molt alt de disseminació i podria elevar la pressió hospitalària.

És la variant britànica la causant de l’augment dels contagis en la tercera onada?

Creix la preocupació per l'entrada de la variant britànica a Espanya, més contagiosa que la variant de Covid actual. Aquest dimarts, el Ministeri de Sanitat ja ha confirmat almenys 267 casos de soca britànica a Espanya, 25 dels quals a la Comunitat Valenciana.

El problema d’aquesta variant és que té un risc molt alt de disseminació, causa més contagis i, per tant, més hospitalitzacions i més morts. El viròleg del CSIC, Santiago Elena, ha explicat en À Punt Notícies que podria generar una pressió hospitalària encara més elevada que l’actual.

Els estudis demostren que la variant britànica es transmet entre un 50% i un 70% més fàcilment, però aquesta no justifica la gran pujada de contagis que viu el conjunt del territori espanyol, que es deu majoritàriament a l’augment de les trobades socials en els festius de Nadal.

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, va avisar divendres passat que segons un estudi britànic, la letalitat de la nova soca és un 40% més alta. Però els investigadors espanyols asseguren que aquesta informació “no és tan clara”, en no estar basada en una gran quantitat de dades. “No hi ha una evidència forta del fet que la variant siga més patogènica, siga més virulenta o tinga símptomes més greus”, ha dit l’investigador del CSIC.

Ara per ara, els estudis estan en marxa, i de moment també confirmen que aquesta variant reacciona a la medicació igual que la Covid-19 tradicional, i que és igual de tractable. Aquest no és el cas dels informes sobre les variants sud-africana i brasilera, que podrien reaccionar pitjor als anticossos.

Els viròlegs asseguren que l'aparició de soques del virus és normal, i recorden que les mesures més importants per combatre’l són les mateixes: l’ús de la mascareta i mantindre la distància social.

També et pot interessar