Així es van trobar les restes òssies que poden correspondre's amb Félix José Esquerdo

Un equip de rastreig amb drons, gossos i detectors de metalls coordinats per dos organitzacions solidàries van trobar el cos en tan sols dos hores

El cadàver es va trobar a pocs metres d'on estava la seua moto i a la vora de la N-332, una carretera molt transitada. / À Punt Notícies

A les nou del matí del dissabte 20 d'abril del 2024, desenes de voluntaris i membres d'ONG es van reunir en el mateix punt on es va trobar abandonada la moto de Félix José Esquerdo, un auxiliar de farmàcia de 34 anys que va desaparèixer el 3 d'octubre del 2020 al Campello.

"L'operatiu consta de nou zones de rastreig i la idea és buscar a partir d'on es va trobar el seu vehicle en un radi de 500 metres i després, si fa falta, ampliar la recerca", explica a À Punt NTC abans de començar el president de l'Associació de Guàrdies Civils Solidaris, José Cabrera.

El treball es divideix per grups de voluntaris muntanyencs i de Protecció Civil del Campello, amb la participació de drons, gossos ensinistrats i detectors de metalls. 

Molts d'ells han viatjat des d'Andalusia per a ajudar, coordinats per dos organitzacions, la plataforma de desapareguts Adonay i la plataforma de Guàrdies Civils Solidaris, que si bé es dediquen sobretot a l'ajuda internacional, en aquesta ocasió venen des de Granada per a organitzar la recerca.

"Hem investigat durant quatre mesos i després de reunir els informes dels detectius privats, de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i del jutjat, hem decidit que Félix podria estar prop d'on es va trobar la moto", indica Cabrera. "Allò que busquem, al final, és que la família puga descansar independentment del temps que passe, fins a sis o set anys de vegades, però el que és important és trobar el desaparegut", conta Vicente Martínez, guia caní de la Unitat Canina de Protecció Civil d'Olula del Río (Almeria).

Félix José Esquerdo treballava d'auxiliar en una farmàcia de Benidorm i tenia 34 anys quan va desaparéixer. El 3 d'octubre del 2020 li va dir a sa mare que havia quedat amb uns amics que havia conegut per internet per a fer una ruta per la serra Grossa i mai més el va tornar a veure. Sa mare va posar la denúncia de desaparició en una comissaria d'Alacant i poc després van trobar la seua moto aparcada al terme del Campello. Però en quatre anys no s'havia trobat cap altra pista sobre el parador del fill.

La mateixa mare, Isabel Martínez, va participar este dissabte en l'equip de recerca pel Campello, buscant qualsevol rastre de Félix. Des de restes òssies fins a qualsevol peça de roba similar a la que portava el jove el dia que va desaparéixer: pantaló i jaqueta de xandall blau fosc amb una ratlla blanca, una samarreta blanca i damunt un jersei roig, calces i sabates grises, i una motxilla blanca amb fils rojos.

Es buscava també el seu clauer, la documentació i la cartera, així com el telèfon mòbil i, fins i tot, el casc de moto, de color gris, i el sac de dormir que sa mare pensava que s'havia dut per a l'excursió.

La previsió era treballar fins a l'endemà; de fet, fins i tot l'Ajuntament del Campello havia preparat un solar perquè els voluntaris que venien de fora pogueren passar la nit. Però no va fer falta: "hem començat a les nou del matí i a les onze i mitja ja estava localitzat el cos", anunciava Cabrera.

"Com que portàvem els gossos guia, ens ha tocat inicialment la zona calenta, prop d'on estava la moto. Anàvem amb els companys de detecció de metalls i entre tots hem localitzat la roba. Així que hem avisat la Guàrdia Civil i hem abandonat la zona", explica Vicente Martínez, que estava en el grup que va localitzar les restes òssies.

Ràpidament, es va notificar la notícia a la mare de Félix i els bombers van retirar les restes que després traslladaren els serveis funeraris a l'Institut de Medicinal Legal d'Alacant, on s'espera que este dilluns es faça l'autòpsia que determine les causes de la mort. 

Ara toca esperar que l'ADN confirme la identitat de les restes, tot i que la roba i els objectes coincideixen amb el que portava Félix el dia de la desaparició. El que cal saber és per què no se'l va localitzar abans, ja que el cadàver s'ha trobat a pocs metres d'on estava la seua moto i a la vora de la N-332, una carretera molt transitada.

També et pot interessar

stats